Antena 3 CNN Emisiuni iThink Ce se întâmplă când mănânci pâine sau alte produse mucegăite: ”Așa apar cancerele!”

Ce se întâmplă când mănânci pâine sau alte produse mucegăite: ”Așa apar cancerele!”

Laura Dinu, Iusti Fudulu
1 minut de citit Publicat la 16:36 26 Mar 2024 Modificat la 16:36 26 Mar 2024

Invitat în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Alexandru Cîrîc a explicat că este o mare diferență între brânzeturile sau mezelurile mucegăite controlat și alimentele care mucegăiesc din cauza faptului că nu sunt păstrate în condiții optime. 

”Există anumite mucegaiuri nobile. Mucegaiurile nobile sunt Penicillium Camemberti, Penicillium Roqueforti”, Penicillinum specific salamurilor crude uscate. Teoretic sunt testate și nu generează compuși numiți micotoxine”, a explicat Alexandru Cîrîc.

”Pe de altă parte avem mucegaiuri precum Fusarium, Aspergillus, adică niște toxine generate, de aceea sunt mico, pentru că sunt generate de mucegaiuri.

Pâinea mucegăită poate fi mucegăită cu Fusarium și poate avea micotoxine. Este un risc major, pâinea este unul dintre produsele testate pentru microtoxine.

Grânele, tot ce înseamnă cereale, trebuie testat pentru micotoxine.

Sunt inclusiv, de pildă, laptele, materie primă, poate avea micotoxine datorită faptului că animalul a consumat furaj mucegăit. Deci trebuie testat inițial pentru micotoxine, iar laptele se testează pentru această micotoxină, aflatoxina M1. Sunt niște compuși care sunt hepatotoxici și se acumulează. 

Din păcate, tehnologic, nu putem scăpa de ei. Nu putem să spunem că, la fel ca la bacterii, fierbem mai bine mâncarea sau prăjim mai bine micii și am scăpat de respectivii compuși.

Ei bine, o felie de pâine, o dată ce este o mucegăită, nu trebuie consumată. Și este bine să nu o consumăm. Mai mult, dacă pâinea s-a mucegăit, nu este bine să curățăm mucegaiul de pe pâine și să o consumăm. Pentru că acea substanță difuzează.

Nu o să ne fie rău în momentul acela, pentru că acea toxicitate se manifestă prin acumulare. Dar mâncăm astăzi, mâncăm mâine, mâncăm poimâine și declanșăm anumite reacții în organism. Clădim ceva rău. Stimulăm anumite celule pe care noi nu ne-am dori să le avem, sau să se dezvolte. Și apar cancerele”, a mai explicat directorul Institutului Național de Cercetare Alimentară în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Citește mai multe din iThink
» Citește mai multe din iThink
TOP articole