Antena 3 CNN Economic Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au reușit să obțină adeverințele ce trebuie depuse la CNPP. Simona Bucura Oprescu a explicat care este termenul limită

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au reușit să obțină adeverințele ce trebuie depuse la CNPP. Simona Bucura Oprescu a explicat care este termenul limită

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 07:00 15 Iul 2024 Modificat la 07:00 15 Iul 2024

Mai puțin de două luni mai sunt până ce pensionarii își vor primi pensiile recalculate. Însă o parte dintre aceștia vor avea parte de o nouă majorare a pensiei, după o nouă ”mică recalculare” promisă de autorități. 

Potrivit acestora, mica recalculare este menită să îndrepte inechitățile în cazul celor care au beneficiat, de-a lungul timpului, de sporuri și venituri nepermanente. 

„O să avem o a doua... noi spunem mica recalculare pentru aceste sporuri nepermanente, iar în cazul în care nu au aceste adeverințe, fie că nu au reușit să le obțină de la angajator sau de la deținătorii de arhive, aceste adeverințe pot fi aduse în continuare, termenul limită nu este 1 septembrie.

Este important să încerce să găsească aceste documente prin care să ateste faptul că au avut venituri nepermanente pentru care s-a datorat contribuția”, a explicat Simona Bucura Oprescu, potrivit realitatea.net. 

”Avem două etape: prima etapă este de recalculare a tuturor pensiilor conform unei formule. Această recalculare se face din oficiu la 1 septembrie, dar pentru ceea ce are în sistem.

Vor primi pensionarii în august deciziile în care se recalculează toate pensiile după noua lege. Iar de la 1 septembrie vom avea doar pentru sporurile nepermanente mica recalculare.

Dacă după 1 septembrie vor continua să aducă adeverințe, acestea vor fi luate în calcul, dar pensionarul își va primi banii din luna următoare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Cine trebuie sa aducă aceste adeverințe

Șeful CNPP, Daniel Baciu, a vorbit recent despre pensionarii care trebuie să depună adeverințele la Casa de Pensii. 

”Este o noutate în plus, care vine prin Legea 360, există un termen de șase luni în care pensionarii trebuie să vină să își depună acele documente, vorbim de acele adeverințe cu sporuri care, pe actuala legislație, nu fac parte din baza de calcul a pensiei.

Noi am considerat, ca o noutate, că dacă asupra acestor sporuri s-a achitat contribuție de asigurări sociale, respectând, de fapt, principiul contributivității, ele trebuie să fie luate în calcul.

”Noi avem un termen de șase luni pentru a face mica recalculare”

Vorbim, în principal, despre acordul global. Aceasta era o formă de remunerare, înainte de Revoluție. Vorbim de prime, premii, și orice alt spor la care s-a contribuit, atenție, este foarte important, pentru care s-a achitat de către angajator acel CAS”, a explicat Daniel Baciu la Digi24

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole