- șoferii care staționează;
- cei care execută manevra de mers înapoi;
- femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate);
- conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
- instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăţa să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
- persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu e indicat să o poarte) - ele trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv și să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.
Deși nu este o practică foarte obișnuită la noi în țară, purtarea centurii de siguranță de către pasageri este obligatorie, nu numai în România, ci în întreagă Uniune Europeană.
Cei care nu respectă această obligație vor fi sancționați, potrivit Codului Rutier, cu amendă. Atenție! Nu doar pasagerul va fi sancționat, ci și șoferul va primi două puncte de penalizare.
Potrivit Codului Rutier, ”conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice”. Nerespectarea acestei obligații atrage o amendă de până la 495 lei pentru contravenient și două puncte de amendă pentru șofer, scrie avocanet.ro.
Bineînțeles, există și excepții de la regulă, care sunt prevăzute de regulamentul de aplicare a Codului Rutier, după cum urmează: