Antena 3 CNN Politică Ce se întâmplă cu partidele în cazul declanșării alegerilor anticipate. Pierderi politice uriașe pentru USR și Pro România

Ce se întâmplă cu partidele în cazul declanșării alegerilor anticipate. Pierderi politice uriașe pentru USR și Pro România

2 minute de citit Publicat la 14:53 08 Ian 2020 Modificat la 14:53 08 Ian 2020

Totuşi, în sondaje, PNL-ul stă mai bine ca niciodată, iar dorinţa liderilor din partid este organizarea alegerilor anticipate în preajma celor locale pentru ca astfel motivaţia filialelor din teritoriu să fie suplimentată.

Mai mult, eventualele măsuri nepopulare pe care Guvernul ar fi nevoit să le ia în cursul acestui an, ar putea eroda încrederea în PNL până în toamnă, când sunt programate alegerile legislative.

De cealaltă parte, cei din Partidul Social Democrat, aflat azi în opoziţie, nu ar fi cei mai mari susţinători ai ideii anticipatelor, cât timp partidul are nevoie de timp pentru a se regenera după pierderea guvernării şi eşecul de la prezidenţiale. Poate doar liderul interimar, Marcel Ciolacu este cel mai intersat de organizarea alegerilor anticipate cât mai repede, în apropierea congresului extraordinar al PSD, programat în februarie, pentru că astfel, alegerea sa ca preşedinte plin al partidului ar fi influenţată de nevoia de a strânge rândurile în virtutea alegerilor.

Uniunea Salvaţi România este în plin proces de reaşezare; După eşecul de la prezidenţiale, îi aşteaptă un referendum intern în luna februarie pentru definirea "ideologică" a partidului, iar după eşecul de la prezidenţiale, scorul în sondaje al USR-ului este la jumătate faţă de cel obţinut la europarlamentare. La pândă însă stă Dacian Cioloş, liderul PLUS, care şi-ar dori să preia frâiele USR-ului în cazul în care Barna ar fi înlăturat, din această pricină Cioloş susţine vehement organizarea alegerilor anticipate, nu şi Barna care şi-ar dori mai mult timp pentru a-şi reconsolida autoritatea în partid.

Pentru Călin Popescu Tăriceanu, subiectul anticipatelor este unul sensibil. Liderii din teritoriu sunt dezamăgiţi de ieşirea ALDE de la guvernare, sperând să îl determine pe Tăriceanu să negocieze cu PNL o eventuală alianţă. Eşecul de la europarlamentare, conflictele interne şi căderea în sondaje îi descureajează pe cei de la ALDE să militeze pentru declanşarea alegerilor anticipate. Şi fără anticipate însă, ALDE riscă să îşi piardă membrii până în toamnă aceştia ar fi atraşi de alte partide cu şanse mai mari de a intra în Parlament.

Pentru Pro România declanşarea alegerilor anticipate în prima parte a anului nu ar fi varianta ideală, Victor Ponta are nevoie de timp pentru a mai atrage politicieni de la alte partide în formaţiunea sa până în toamnă sau să negocieze o eventuală alianţă cu PSD-ul. Pentru PMP în schimb, trecerea timpului reprezintă un dezavantaj, partidul riscând să coboare în sondaje sub pragul de 5% până în toamnă, iar membrii formaţiunii ar putea fi atraşi de listele celorlalte partide.

Etichete: alegeri anticipate
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole