Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ce se întâmplă cu manuscrisul Voynich, una dintre cele mai misterioase scrieri din lume

Ce se întâmplă cu manuscrisul Voynich, una dintre cele mai misterioase scrieri din lume

3 minute de citit Publicat la 12:29 21 Aug 2016 Modificat la 12:29 21 Aug 2016

Una din cele mai enigmatice cărţi din lume va fi reprodusă în Spania: manuscrisul Voynich, scris pe un pergament medieval într-o limbă pe care nici cei mai mari criptografi nu au reuşit să o descifreze, relatează duminică AFP, preluată de Agerpres.

Sute de cercetători şi-au petrecut viaţa încercând să interpreteze această carte misterioasă - cu paginile sale de scriere de mână elegantă - căreia i se atribuie chiar şi puteri magice. Lucrarea, deteriorată de timp, este scoasă rar din seiful biblioteciiBeinecke de la Universitatea americană Yale.

O mică editură din nordul Spaniei, Siloe, a obţinut, după zece ani de eforturi, autorizaţia de reproducere identică a cărţii şi de difuzare a circa 1.000 de copii. "Să atingi Voynich este cu adevărat excepţional", afirmă directorul editorii din Burgos, Juan Jose Garcia. "Este o carte înconjurată de o asemenea aură de mister, încât să o vezi prima oară te emoţionează într-un mod greu de descris", adaugă el.

Specializată în publicarea de facsimile de manuscrise vechi, editura Siloe a cumpărat drepturile de reproducere cu o sumă rămasă secretă şi de difuzare a 898 de copii - editura obişnuieşte să publice acest număr de exemplare, care corespunde unui palindrom, după succesul unui facsimil publicat în 696 de exemplare, un alt palindrom. Conducerea ei asigură că reproducerea va fi atât de fidelă încât vor apărea şi petele, găurile şi alte deteriorări suferite de vechiul pergament.

Editura intenţionează să vândă fiecare reproducere cu 7.000-8.000 de euro şi anunţă că există aproape 300 de doritori care şi-au rezervat deja unul.

Raymond Clemens, custode al bibliotecii Beintecke, precizează că Yale a decis cedarea drepturilor de reproducere a lucrării pentru că "mulţi doreau să o consulte şi, dacă am lăsa atât de des să se umble cu manuscrisul, acesta s-ar distruge".

Există multe teorii asupra misteriosului autor al manuscrisului, numit astfel după anticarul Wilfrid Voynich, care l-a descoperit în jurul anului 1912 în Italia. Existenţa sa fusese menţionată într-o corespondenţă din secolul al XVII-lea. Multă vreme a fost prezentat a opera unui călugăr franciscan din secolul al XIII-lea, englezul Roger Bacon, ajuns în închisoare din cauza interesului său pentru alchimie şi magie. Această teorie a fost respinsă în 2009, când manuscrisul a fost supus unei datări cu carbon 14, rezultatul fiind că lucrarea a fost realizată între 1404 şi 1438.

Alte teorii susţineau că manuscrisul ar fi fost opera tânărului geniu al Renaşterii italiene Leonardo da Vinci, a unui necunoscut care a scris într-un limbaj codificat ca să scape de Inchiziţie, a unui extraterestru care l-ar fi lăsat cadou după o vizită pe Pământ sau rezultatul unei farse sofisticate.

Conţinutul său rămâne în orice caz unul din cele mai enigmatice. Plantele desenate nu au fost identificate niciodată, iar tratatele de astronomie şi ilustraţiile cu oameni misterioşi nu şi-au dezvăluit secretele. Prin urmare nu se ştie dacă este reţeta unui elixir al tinereţii veşnice, un tratat de botanică sau o lucrare de medicină.

Şi în prezent biblioteca Beinecke primeşte mii de mesaje lunar de la persoane care cred că au dezlegat misterul, afirmă Rene Zandbergen, inginer spaţial care a ajuns expert în manuscris. "Peste 90% din cei care accesează biblioteca online o fac pentru manuscrisul Voynich", arată el.

Editura Siloe crede că îi vor fi necesare 18 luni pentru a realiza primul facsimil al manuscrisului de 200 de pagini, nu mai mare decât o carte de buzunar. Procesul îndelungat a început în luna aprilie, când un fotograf a făcut fotografii detaliate ale originalului.

Hârtia utilizată de Siloe - dintr-o pastă specială concepută de firmă - a fost tratată pentru a semăna cu cea originală. Imperfecţiunile sunt create cu ajutorul unor procedee speciale în privinţa cărora Juan Jose Garcia rămâne discret, încheie AFP.

Citește mai multe din Inedit
» Citește mai multe din Inedit
TOP articole