Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă cu cadavrele teroriștilor care au atacat Europa. Detalii mai puțin cunoscute

Ce se întâmplă cu cadavrele teroriștilor care au atacat Europa. Detalii mai puțin cunoscute

3 minute de citit Publicat la 07:29 18 Iul 2017 Modificat la 07:29 18 Iul 2017

Cadavrele teroriştilor care au comis atacuri în ţări europene pot fi depozitate luni întregi la morgă, înainte de a fi înhumate, aşa cum s-a întâmplat cu resturile pământeşti ale lui Mohamed Lahouaiej Bouhlel, tunisianul radicalizat care a intrat anul trecut, la 14 iulie, cu camionul în oamenii care asistau pe celebrul bulevard Promenade des Anglais din Nisa la focurile de artificii de Ziua Naţională a Franţei, ucigând 86 de oameni şi rănind peste 400, relatează cotidianul spaniol La Vanguardia.

De atunci, cadavrul său a fost depozitat aproape 12 luni într-o morgă a serviciilor de medicină legală din oraşul Nisa şi abia la 30 iunie a fost repatriat serviciului de medicină legală de pe lângă spitalul Charles-Nicholle din Tunis. Aici va fi - sau a fost - înhumat de familie într-o ceremonie în satul său natal, M'saken, din estul ţării, într-un loc care 'nu va fi făcut public şi care va rămâne anonim', potrivit procurorului din Nisa, Jean-Michel Pretre. De altfel, înhumarea teroriştilor provoacă o adevărată controversă: după un atentat atât de tragic, teroristul trebuie înhumat în acelaşi loc cu victimele sale? În Europa nu există un răspuns comun, notează La Vanguardia, care dă exemplu chiar Nisa, unde, în timpul campaniei electorale pentru alegerile legislative, un candidat a protestat vehement la ideea că Lahouaiej Bouhlel ar putea fi înhumat într-un cimitir local.

Amedy Coulibaly, teroristul care a luat ostatici într-un magazin evreiesc după atacul de la Charlie Hebdo din ianuarie 2015, a trebuit să fie înhumat în Thiais, la Paris, deoarece Mali,
ţara sa natală, a blocat în ultimul moment repatrierea cadavrului pe care nu a dorit să-l înhumeze nici municipalitatea din Fontenay-aux-Roses, din Franţa, unde locuia teroristul.

SUA l-au aruncat în mare pe Ossama Ben Laden, liderul reţelei teroriste Al Qaida. Tamerlan Ţarnaev, unul dintre autorii atacului cu bombă de la maratonul din Boston, din 2013, a fost înhumat în secret într-un cimitir din Virginia, după ce Massachusetts şi alte state au refuzat s-o facă. Toate aceste situaţii vin în contradicţie cu tradiţia islamică ce prevede înhumarea la 24 de ore după deces.

În cazul teroriştilor, majoritatea primarilor se opun înhumării şi, dacă sunt obligaţi, o fac aproape întotdeauna în deplin anonimat pentru a evita ca mormântul să devină ţintă a profanărilor sau a pelerinajelor. 'Nu vreau să-i transform în martiri pentru anumiţi oameni', a declarat la vremea respectivă primarul din Reims, Arnaud Robinet, când a fost înhumat în oraşul său Said Kouachi, unul dintre teroriştii de la Charlie Hebdo. Fratele lui, Sherif, a fost îngropat noaptea la Gennevilliers.

Înhumarea lui Mohamed Merad, care în 2012 a ucis şapte persoane la Toulouse şi Montauban, a provocat o controversă de proporţii şi a fost anulată în două rânduri. Iniţial, Merad urma să fie repatriat în Algeria, ţara de origine a părinţilor săi, deoarece mama lui se tema că mormântul fiului ei va fi profanat în Franţa. În cele din urmă, când totul era pregătit - documentele administrative, biletul de avion pentru Air Algerie, un mormânt pregătit în cimitirul din Souagui - Algerul s-a opus pe ultima sută de metri, iar Merad a trebuit înhumat în zona musulmană a cimitirului din Cornebarrieu, la periferia oraşului Toulouse, sub pază întărită. Un elicopter a survolat cimitirul şi cei circa 40 de oameni care au participat la ceremonie au fost verificaţi de forţele de ordine.

'Astfel de indivizi nu trebuie să beneficieze de o înmormântare musulmană', apreciază imamul de la moscheea centrală din Manchester, Irfan Chisti. 'Textele (religioase) împiedică înhumarea celor care au comis crime atât de grave', spune el. Potrivit tradiţiei islamice, asasinatul este un păcat grav, iar experţii încă nu se pun de acord dacă trebuie sau nu să existe o ceremonie religioasă în cazul sinucigaşilor: majoritatea cred că nu, dar sunt unii care consideră că apropiaţii persoanei care s-a sinucis au dreptul la o formă de consolare. Chisti, la fel ca restul comunităţii musulmane din Manchester, s-a opus înhumării într-un cimitir local a lui Salman Abedi, care a ucis în mai anul curent 22 de persoane la un concert al cântăreţei americane de muzică pop Ariana Grande. Prin urmare, cadavrul lui Abedi se află în continuare la morga unui spital din nordul oraşului, până când autorităţile se vor decide ce vor face cu el.

Sursă: Agerpres
Etichete: teroristi
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole