Antena 3 CNN Actualitate Social Ce se întâmplă cu ajutorul pentru încălzire, cardurile alimentare și medicamentele pensionarilor cu venituri majorate la recalculare

Ce se întâmplă cu ajutorul pentru încălzire, cardurile alimentare și medicamentele pensionarilor cu venituri majorate la recalculare

de Robert Kiss    |   

Pensionarii ale căror pensii au fost majorate după recalculare și nu se mai încadrează în plafoanele anterioare pentru acordarea unor ajutoare, vor avea parte de aceste facilități în continuare, potrivit unui comunicat al Partidului Social Democrat. 

„Premierul PSD Marcel Ciolacu a identificat soluțiile pentru ca pensionarii cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării să beneficieze în continuare de anumite măsuri de protecție socială și să obțină astfel o creștere reală a puterii de cumpărare și nivelului de trai”, se arată în comunicatul PSD.

În acest sens, Guvernul va majora următoarele plafoane de venituri în cadrul cărora se acordă sprijin pentru pensionari:

  • Creșterea pragului de venit pentru pensionarii care pot beneficia de medicamente compensate cu 90% - Acest prag crește de la 1.830 de lei la 2.020 de lei începând cu 1 septembrie 2024.
  • Creșterea pragului de venit al pensionarilor până la care se acordă cardurile de alimente în valoare de 250 de lei o dată la două luni. Acest prag crește de la 2.000 de lei la 2.210 lei.
  • În privința ajutorului de încălzire, pensionarii care erau eligibili înainte de recalculare vor fi în continuare eligibili, indiferent de creșterea obținută în urma aplicării noii Legi a pensiilor publice. Ajutorul se acordă pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025.
  • Majorarea plafoanelor pentru medicamente compensate cu 90% și pentru cardurile de alimente se va realiza prin raportare la inflația medie anuală definitivă comunicată de INS pentru anul 2023, de 10,4%. Practic, pentru aceste prestații sociale, indexarea cu rata inflației prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, a fost devansată la 1 septembrie 2024. 

Astfel, pensionarii cu venituri mici care au depășit pragurile anterioare în urma recalculării pensiilor vor beneficia în continuare de măsurile de sprijin menționate mai sus.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile