Antena 3 CNN Politică Ce scrisoare furioasă i-a trimis Diana Șoșoacă Ursulei von der Leyen după ce a fost sancționată pentru circul din PE

Ce scrisoare furioasă i-a trimis Diana Șoșoacă Ursulei von der Leyen după ce a fost sancționată pentru circul din PE

de Andreea Ştefan    |   

După ce CCR i-a anulat candidatura la alegerile prezidențiale, Diana Șoșoacă, furioasă pe decizie, i-a transmis joi o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Europarlamentarul susține că, prin decizia CCR, „se instaurează de fapt totalitarismul” și „se încalcă libertatea de gândire și libertate de exprimare”. Mai mult decât atât, Șoșoacă este revoltată și de sancțiunile pe care l-a primit după ce a făcut circ în Parlamentul European. „Regulile se aplică doar împotriva opoziției, nu și a celor care cântă în struna puterii. Dar aceasta nu mai este democrație, ci o formă foarte clară și evidentă de dictatură!”, a scris Diana Șoșoacă.

„Un fapt fără precedent a avut loc în România unde Curtea Constituțională a României (CCR) a invalidat într-un mod neconstituțional candidatura europarlamentarului Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, pe bază de articole din presă, stabilind un precedent extrem de periculos al delictului de opinie și al nerecunoașterii imunității parlamentarilor pentru declarații politice. Prin decizia fără precedent a CCR, care a atras criticile marii majorități a clasei politice din țară și din străinătate și a societății civile din România și din toată lumea, se încalcă art. 9 și 10 din CEDO cu privire la libertatea de gândire și libertate de exprimare.

Prin decizia CCR se instaurează de fapt totalitarismul, pentru că doar pe vremea lui Stalin și Hitler opiniile erau interzise și pedepsite. De asemenea, se încalcă dreptul unui politician de a face declarații politice și dreptul de a face opoziție puterii”, a scris Diana Șoșoacă.

Aceasta susține că, prin anularea candidaturii sale pe motivul declarațiilor referitoare la ieşirea României din UE, CCR „a încălcat în mod direct Tratatul Uniunii Europene care prevede la Articolul 50, (1) că ”Orice stat membru poate hotărî, în conformitate cu normele sale constituționale, să se retragă din Uniune”. De asemenea, se încalcă și Tratatul NATO unde se menționează la Art. 13 posibilitatea părăsirii Alianței Nord-Atlantice”.

„Așadar, prin această hotărâre nu se recunoaște statutul UE și sunt sfidate atât Uniunea Europeană și valorile ei fundamentale, cât și Parlamentul European și Comisia Europeană”, se mai arată în scrisoarea Dianei Șoșoacă adresată Ursului von der Leyen.

Mai mult, europarlamentara susține că ar trebui să îi fie acceptată candidatura, având în vedere că „aceleași condiții pe care trebuie să le îndeplinesc pentru a candida la președinția României le-am îndeplinit ca și candidat la Parlamentul European, iar ca urmare a acestui lucru sunt astăzi europarlamentar ales din partea României”.

„Prin decizia CCR s-a încălcat și dreptul la un proces echitabil, eu nefiind citată. Dacă CCR ar face parte din justiție, ar însemna că deciziile, hotărârile și avizele ar trebui verificate de o instanță judecătorească, fiindcă în justiție se aplică principiul dublului grad de jurisdicție și trebuie respectat dreptul la un proces echitabil. Însă CCR este autoritate publică politico-jurisdicțională independentă de oricare autoritate publică, care nu poate judeca o persoană și nici nu i se aplică principiul dublului grad de jurisdicție, astfel că aceasta și-a încălcat propriile atribuții, creând un conflict instituțional și preluând abuziv atribuțiile unei instanțe judecătorești, depășindu-și propriul cadru legal pentru că a trebuit să acționeze la comenzi politice”, se mai arată în scrisoare.

„Ați demarat deja în Parlamentul European închiderea gurii opoziției prin sancționarea mea pentru ”delictul” de a ridica o icoană și de a-l readuce pe Dumnezeu în Parlamentul European, încălcându-mi dreptul la credință, dar pe 9 octombrie, când un grup întreg de europarlamentari a deranjat ședința intonând un cântec comunist pentru a-l bruia pe premierul Ungariei Viktor Orban, nu ați mai adoptat nici o sancțiune. Regulile se aplică doar împotriva opoziției, nu și a celor care cântă în struna puterii. Dar aceasta nu mai este democrație, ci o formă foarte clară și evidentă de dictatură!
Dacă nu veți reacționa împotriva acestei decizii total anti-europene, atât în spirit, cât și în literă, veți fi părtași la sfârșitul democrației europene și veți demonstra că v-ați dorit de fapt îndepărtarea mea din alegerile prezidențiale pentru a-i speria și pe alți candidați care vor mai îndrăzni să critice actuala politică europeană. Veți institui astfel monopolul asupra gândirii și opiniei, instituind obligația la ideologia oficială. Iar acesta este sfârșitul Uniunii Europene, precum şi reinstaurarea sistemului fascisto-nazisto-stalinist împotriva căruia spuneţi că luptaţi. Acuzaţi Rusia de totalitarism, o sancţionaţi, dar aplicaţi exact aceleaşi metode de care îi acuzaţi pe ruşi.

Unde mai este democraţia în UE? Unde este dreptul unui cetățean de a candida și dreptul cetățenilor de a judeca prin vot comportamentul și atitudinile unui candidat care poate fi sau nu președinte în funcție de dorința poporului?”, se arată în scrisoarea Dianei Șoșoacă adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Diana Șoșoacă, sancționată pentru scandalul cu botniță și sac negru din Parlamentul European

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat, marți, în plenul acestui for legislativ, sancțiunea la adresa europarlamentarului român Diana Șoșoacă, după incidentul din iulie, când aceasta din urmă a apărut cu botniță în sala de plen, a agitat o icoană și un sac negru și a acuzat autoritățile de la Bruxelles că au ucis "zeci de mii de români" în timpul pandemiei de COVID.

Ea a fost ulterior evacuată din sală, declarând, cu această ocazie, că "aici, la Bruxelles, este Casa Satanei".

Pentru "reprezentația" de atunci, Șoșoacă s-a ales cu indemnizația tăiată pe șapte zile. De asemenea, ea are interzis în plen vreme de șapte zile, începând de astăzi.

Sancțiunea a fost semnalată și de eurodeputatul român Siegfried Mureșan, pe contul său de Facebook.

"Diana Șoșoacă, penalizată în Parlamentul European!

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, tocmai a anunțat penalizarea Dianei Șoșoacă pentru comportamentul inadecvat din ședința plenară din luna iulie, când a perturbat în mod repetat reuniunea Parlamentului.

Penalitatea constă în suspendarea participării la sesiunea plenară a Parlamentului European pentru 7 zile și suspendarea indemnizației zilnice tot pentru 7 zile.

În Parlamentul European, dacă încalci regulile și te faci de râs, vei fi întotdeauna sancționat", a conchis  eurodeputatul român.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile