Antena 3 CNN Politică Ce șanse are România la Schengen terestru anul acesta? Predoiu: „Decizia va fi una politică. Trebuie să jucăm foarte atent”

Ce șanse are România la Schengen terestru anul acesta? Predoiu: „Decizia va fi una politică. Trebuie să jucăm foarte atent”

de Ioana Coman    |   

Ministrul Afacerilor Interne crede că România are șanse să intre în Schengen cu toate frontierele până la finalul acestui an. Invitat la Antena 3 CNN, la emisiunea În fața națiunii, Cătălin Predoiu a afirmat că această decizie este, fără îndoială, una politică. „Ministerul nu mai are probleme de relaționare cu ministerele din Europa, nici cu cel austriac”, a asigurat Predoiu.

„Sunt șanse, pentru că am făcut un pas important anul trecut și acum suntem membru Schengen, e adevărat, nu cu toate frontierele, ori istoria Schengen arată că, odată intrat în spațiul Schengen cu una sau două dintre frontiere, niciodată un stat nu a fost amânat foarte mult. 

Nu e România singura țară, inclusiv Austria a intrat etapizat. Au fost și țări în situația noastră. Nu înseamnă că automat cineva îți garantează ceva în diplomația sau politica internațională. 

Acest dosar are, dacă vreți, două etaje foarte bine definite. Este un etaj tehnic, care încumbă Ministerului Afacerilor Interne exclusiv combaterea migrației ilegale. Și noi aici ne-am făcut treaba și pe această treabă noi am construit succesul de anul trecut, am scăzut migrația ilegală cu 79% pe sensul de intrare, 80% pe sensul de ieșire. Toată lumea recunoaște, eurobarometru recunoaște că România este una dintre cele mai sigure țări din Europa în privința combaterii migrației ilegale. Acesta a fost un argument puternic și continuăm să ne concentrăm pe această chestiune.

Cel de-al doilea etaj este partea politico-diplomatică, în care este în primul rând implicat Ministerul Afacerilor Interne, prin contactele pe care le are, dar sunt implicate și alte instituții, Ministerul de Externe, guvernele prin șefii de guverne, ș.a.m.d.

Decizia va fi una politică, fără îndoială, și va conta foarte mult pozițiile unor guverne din Europa, la nivel de prim-miniștri. Va fi foarte important, după luna septembrie, să ne mișcăm pe toate palierele pentru a ne promova pozițiile și a fructifica o muncă pe care noi, la Ministerul de Interne, o facem. Nu în fiecare zi, dar săptămânal lucrăm pe dosarul Schengen foarte intens. 

Ministerul de Interne nu mai are nicio problemă de relaționare, de credibilitate, de dialog, de construcție cu ministerele de interne din Europa, inclusiv cu cel austriac. Foarte bună relație cu ministrul maghiar. Suntem sprijiniți, foarte bună relație cu Comisia Europeană. Piesele sunt pregătite pentru o partidă pe care să o câștigăm, dar trebuie să jucăm foarte atent, foarte rapid și pe toate fronturile”, a declarat ministrul Predoiu, la Antena 3 CNN.

Subiecte în articol: Catalin Predoiu spatiul Schengen Schengen
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile