Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu, a vorbit, într-o intervenție telefonică la Antena 3, despre greșelile care s-au făcut, vineri seară, în ceea ce-l privește pe fotbalistul Patrick Ekeng.
Alis Grasu a subliniat că legislația în vigoare prevede ca orice meci de fotbal să fie asistat de o ambulanță de urgență, cu dotări specifice, fie ea privată sau de stat.
”Niciun meci nu începe până când la stadion nu există ambulanță de urgență. Cluburile au obligația să încheie contracte cu ambulanțe publice sau private, dar ambulanțele care vin la stadion în baza contractului trebuie să fie de urgență, cu dotări specifice”, a spus Alis Grasu.
Alis Grasu a precizat că a urmărit meciul și nu a văzut pe nimeni care să evalueze pacientul conform protocolului, după ce s-a prăbușit pe teren.
”Nu am văzut pe nimeni care să evalueze pacientul conform protocolului de suport vital de bază. Acela pe care ar trebui să îl știm toți. Și în momentul în care a identificat stopul cardiorespirator să înceapă compresiile toracice și în următorul minute trebuiau începute pe loc manevrele de resuscitare”, a mai spus Alis Grasu.
Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la spital, după ce medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au încercat timp de zeci de minute să îl resusciteze.
Suporterii Dinamo au aprins candele la Spitalul de Urgență Floreasca
Dinamo a jucat din minutul 70 în zece oameni, deoarece mijlocaşul camerunez Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe gazon şi şi-a pierdut cunoştinţa, fără un contact cu un adversar în prealabil. După intervenţia staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanţă, Ekeng primind îngrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital. Ekeng fusese introdus pe gazon doar şapte minute mai devreme.