O echipă de oameni de ştiinţă din China a publicat marţi prima lucrare de cercetare asupra eşantioanelor selenare aduse pe Pământ de misiunea Chang'e-6, afirmând că acestea prezintă „caracteristici distincte” în comparaţie cu alte mostre colectate anterior de pe Lună, transmite agenţia Xinhua, potrivit Agerpres.
Studiul a fost realizat în comun de specialişti de la Observatoarele Astronomice Naţionale ale Academiei Chineze de Ştiinţe, Centrul de Explorare Lunară şi Inginerie Spaţială şi de la Institutului de Inginerie a Sistemelor Spaţiale din Beijing.
Lucrarea de cercetare a fost publicată în jurnalul ştiinţific National Science Review în ziua în care China celebrează Sărbătoarea din Mijlocul Toamnei, cunoscută şi sub numele de Festivalul Lunii.
Echipa a constatat că probele de sol aduse de misiunea Chang'e-6 au o densitate mai mică în comparaţie cu eşantioanele anterioare, ceea ce indică o compoziţie mai poroasă şi o structură mai puţin consistentă.
Conţinutul de plagioclaz al probelor misiunii Chang'e-6 este semnificativ mai mare comparativ cu cel al probelor aduse pe Pământ de Chang'e-5, în timp ce conţinutul lor de olivină este semnificativ mai mic.
Studiul a arătat, de asemenea, că probele de fragmente litice aduse de misiunea Chang'e-6 sunt compuse în principal din bazalt, brecie, aglutinat, sticlă şi leucocrate.
Analiza geochimică a demonstrat în cazul probelor lunare aduse de Chang'e-6 o concentraţie de oligoelemente, cum ar fi toriu, uraniu şi potasiu, semnificativ diferită de cea a eşantioanelor selenare transportate de misiunile Apollo şi de misiunea Chang'e-5.
Sonda Chang'e-6 a fost lansată din China la 3 mai 2024. La 25 iunie, modulul de întoarcere a aterizat în nordul Chinei, aducând 1.935,3 grame de probe de pe partea îndepărtată a Lunii.