Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Ce poţi face pentru a-ţi menţine creierul sănătos. Sfaturi de la specialişti

Ce poţi face pentru a-ţi menţine creierul sănătos. Sfaturi de la specialişti

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:30 10 Iul 2023 Modificat la 14:30 10 Iul 2023

Peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu demență, iar cea mai comună este Alzheimer.

Astfel, a devenit o problemă tot mai importantă de sănătate publică și în România. Conform unui studiu publicat în 2019 de Asociația Română de Alzheimer, se estima că în România aproximativ 300.000 de persoane sufereau de demență, cifră care ar reprezenta aproximativ 1,5% din populația totală a țării.

Dementa este sindromul care este caracterizat prin tulburari intelectuale, in special cognitive, comportamentale, dar si emotionale care determina modificari ale activitatilor zilnice, adica pacientul deja nu se mai descurca singur si are nevoie de consiliere si insotitor.

Demența este o afecțiune complexă, care afectează inclusiv memoria, gândirea, orientarea spațială și capacitatea de a-și desfășura activitățile zilnice. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență, reprezentând aproximativ 60-70% din cazuri, arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.

Numărul de persoane care suferă de demență este în continuă creștere, pe măsură ce populația globală îmbătrânește. Se estimează că până în anul 2050, numărul persoanelor afectate de demență ar putea crește la aproximativ 152 de milioane. Această creștere pune o presiune semnificativă asupra sistemelor de sănătate și necesită eforturi suplimentare pentru a aborda această problemă de sănătate publică.

O noutate care a apărut și în România este programul dezvoltat de compania daneză cu ajutorul căruia boala Alzheimer poate fi diagnosticată precoce. Investigația este denumită volumetrie computerizată de arii corticale și cuantifică pierderile de masă cerebrală din hipocamp. Analiza este non-invazivă, rapidă și precisă. Practic, pacientul este supus unui examen RMN, iar ȋn maxim jumătate de oră după introducerea imaginilor ȋn softul de diagnosticare, primește un raport neurologic detaliat și află dacă are sau nu o formă de demență.

Prevenirea completă a bolii Alzheimer nu este posibilă, deoarece cauzele exacte ale apariției sale nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, există unele măsuri pe care le poți lua pentru a reduce riscul apariției bolii Alzheimer și pentru a-ți menține creierul sănătos:

Promotorul acestui program este profesorul E. Bredesen, care a scris si cartea Sfarsitul Alzheimerului, acolo el arata cum cineva care tine toate aceste principii foarte stricte poate stopa boala daca incepe intainte de a se declansa dementa. De asemenea, si pacientii care sunt la inceput, pot avea beneficii si evolutia bolii sa fie mai lenta.

Etichete: Numai de bine
Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole