Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat joi la Antena 3 CNN că procesul electoral merge înainte în ciuda informațiilor dezvăluite despre campania lui Călin Georgescu prin desecretizarea documentelor de la CSAT. Fostul judecător CCR a declarat că nimeni nu a sesizat CCR și că judecătorii Curții nu se pot autosesiza.
"Aceste informații trebuie analizate amănunțit. Nu cred că din 28 noiembrie până azi se puteau analiza amănunțit aceste informații.
Aceste lucruri se vor cerceta, ancheta dacă va fi nevoie, cândva vom avea un răspuns.
Nu putem sta cu alegerile până vine răspunsul, mandatul actualului președinte încetează în 21 decembrie. Președintele Iohannis rămâne în funcție până la depunerea jurământului de către noul președinte, a declarat Augustin Zegrean.
Fostul judecător CCR a subliniat că până la turul 2 al prezidențialelor nu are ce să se întâmple, pentru că nu poate niciun procuror să dea o soluție într-o cauză atât de complexă.
El a adăugat că turul 1 a fost validat deja, așa că cei doi candidați – Elena Lasconi și Călin Georgescu vor merge în turul doi.
Ce va fi după aceea, sunt soluții, nu rămâne așa. Dacă se va dovedi că toate manevrele au fost făcute ca el să ajungă președinte. Sunt soluții ca să înlături un președinte, dar nu te poți juca nici cu președinția, nici cu vorbele", a afirmat Zegrean.
Întrebat în legătură cu apelul rectorului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, care a cerut joi că judecătorii CCR să se reunească chiar azi pentru a analiza situația legată de legalitatea campaniei lui Călin Georgescu și să anuleze primul tur al alegerilor, Zegrean a precizat că CCR nu se autosesizează.
"Curtea Constituțională trebuie sesizată de cineva", a subliniat Zegrean.
"Acuzația de trădare trebuie probată, e o acuzație foarte grea, nu te poți juca cu vorbele și pedepsele", a avertizat Augustin Zegrean.
Miercuri, CSAT a desecretizat documentele primite de la serviciile secrete care arată că cum a fost finanțată și împinsă campania de pe TikTok a candidatului Călin Georgescu.
Documentele vorbesc și despre implicarea Federației Ruse, precum și despre atacuri cibernetice ale unor „actori statali”. Unii dintre susținătorii campaniei implicați în promovarea și cumpărarea de voturi sunt exponenți ai mediilor extremiste de dreapta, infracționale și ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti NATO sau împotriva Ucrainei, se arată în documente.
Judecătorii CCR au decis, luni, să respingă contestația lui Cristian Terheș, depusă după primul tur al alegerilor prezidențiale. Aceștia au validat primul tur și au decis organizarea celui de al doilea tur de scrutin în data de 8 decembrie.