Antena 3 CNN Externe Ce plan are Vladimir Putin dacă Donald Trump revine la Casa Albă

Ce plan are Vladimir Putin dacă Donald Trump revine la Casa Albă

de Adrian Iclozan    |   

Relațiile dintre președintele rus, Vladimir Putin, și candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, au revenit în centrul atenției pe plan internațional, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Donald Trump şi-a exprimat în trecut admirația față de președintele rus, spunând că Putin este un "lider inteligent", care a făcut, totuși, o "mare greșeală" invadând Ucraina în februarie 2022.

Pe de altă parte, liderul republican s-a lăudat că are o relație "foarte bună" cu liderul de la Kremlin, denunțând, în același timo, sumele considerabile, de zeci de miliarde de dolari, pe care actuala administrație democrată de la Washington le-a alocat Kievului, sub formă de ajutor militar.

Este cunoscută afirmația lui Trump, că va pune capăt războiului din Ucraina imediat după ipotetica sa revenire la Casa Albă. El nu a spus cum va face acest lucru, dar a lăsat destule indicii care converg către scenariul că va suspenda ajutorul militar pentru Kiev, pentru a forța Ucraina să accepte cedarea de teritorii către Rusia, în schimbul păcii.

"Ucraina s-a dus. Nu mai este Ucraina, nu mai poți înlocui acele orașe și localități care au fost distruse", a afirmat Trump recent, momentul fiind semnalat de presa internațională. El a apreciat că țara 
ar fi trebui "să cedeze un pic" în fața Rusiei înainte de invazia din 2022.

Potrivit lui Trump, "cea mai proastă înțelegere ar fi fost mai bună decât ceea ce avem acum".

Trump a refuzat, de asemenea, la singura dezbatere televizată cu Kamala Harris, să răspundă dacă dorește ca Ucraina să câștige războiul declanșat de Rusia.

La rândul său, Vladimir Putin a apreciat că relația sa cu Statele Unite va depinde de atitudinea acestora după alegeri.

El a lăudat "sinceritatea" candidatului republican și dorința exprimată de acesta, de a instaura pacea în Ucraina.

În cartea sa intitulată "War" ("Război", n.r.), jurnalistul Bob Woodward, celebru pentru investigația afacerii Watergate, care a dus la demisia președintelui SUA, Richard Nixon, a scris că Trump şi Putin au discutat de șapte ori după ce primul a părăsit Casa Albă în 2021.

Kremlinul a dezmințit, însă republicanul a întreținut dubiile.

"Nu comentez, dar vă spun că, dacă aș fi făcut-o, ar fi fost inteligent. Dacă sunt prieten cu oamenii, dacă pot avea o relație cu oamenii, acesta este un lucru bun, nu un lucru rău pentru țară. El (Putin) are 2.000 de arme nucleare, și noi la fel", a declarat el într-un interviu recent pentru Bloomberg.

Între directorii săi de informații și liderul rus, Trump a ales să-l creadă pe Putin, în 2018

Trump, un președinte și un showman atipic, a reușit să șocheze în 2018, când, între directorii serviciilor de informații din SUA și Putin, a spus că preferă să-l creadă pe ultimul cu afirmația că Rusia nu s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016

Vladimir Putin nu l-a susținut niciodată public pe Trump. Președintele rus chiar a spus, într-un comentariu ironic, că îl preferă pe Joe Biden, iar după retragerea acestuia din cursa prezidențială, că înclină spre Kamala Harris.

"Am spus deja că favoritul nostru, dacă se poate spune așa, este actualul președinte, domnul Biden. Acesta s-a retras din cursă, dar şi-a îndemnat susținătorii să o sprijine pe doamna Harris. Și noi asta vom face, o vom susține", a ironizat liderul de la Kremlin la un forum desfășurat în luna septembrie.

El a invocat faptul că, în mandatul său din perioada 2016 - 2020, SUA au adoptat un număr record de sancțiuni la adresa Rusiei.

Analist politic rus: E clar că Trump e preferatul Moscovei

În contextul în care administrația Biden conduce o coaliție de țări în sprijinul Ucrainei, este clar că Trump este preferabil pentru Rusia, mai ales dacă Moscova dorește un acord rapid de încetare a luptelor, estimează politologul rus Konstantin Kalaciov.

Dacă, din contră, Moscova vrea să prelungească războiul, atunci cu Harris va fi mai ușor, a adăugat el.

Leon Aron, de la American Enterprise Institute, un centru de cercetare din Washington, se așteaptă ca, în cazul în care Donald Trump va câștiga, acesta să caute o întâlnire la vârf cu Putin, față în față, în contextul în care acesta din urmă nu este dispus să accepte "nimic mai puțin decât victoria în Ucraina".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile