Antena 3 CNN Actualitate Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat definitiv colaborator al Securității

Ce drepturi pierde Traian Băsescu după ce a fost declarat definitiv colaborator al Securității

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 16:29 23 Mar 2022 Modificat la 16:33 23 Mar 2022

”Admite excepția inadmisibilității invocată din oficiu. Respinge, ca fiind inadmisibilă, excepția de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian.

Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinței nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București - Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 23 martie 2022”.

Potrivit unei legi votate de Camera Deputaţilor în luna octombrie 2021, foştii şefi de stat care au fost dovediţi că au colaborat cu Securitatea îşi vor pierde drepturile.  

Ce drepturi pierde Traian Băsescu după decizia ÎCCJ

Astfel, potrivit Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă;
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

d) folosinţa gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuinţe, cu destinaţia de reşedinţă, în suprafaţă de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparaţii capitale la imobilul atribuit cu destinaţia de reşedinţă.

Traian Băsescu, după ce ICCJ a decis că a colaborat cu Securitatea: "Voi contesta la CEDO"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus miercuri că va face demersuri la CEDO, după ce Curtea Supremă a decis că a colaborat cu Securitatea.

"Am luat notă de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public.

Voi face demersurile legale la CEDO", a reacţionat fostul preşedinte Traian Băsescu, miercuri, pe pagina de Facebook.

Curtea Supremă a decis: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, a decis definitiv, miercuri, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, recursul fostului președinte Traian Băsescu a fost respins, iar acesta a fost declarat colaborator al Securității.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis decizia CNSAS, admițând ca Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.

Potrivit CNSAS, fostul președinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină. Din documentele depuse în instanță de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, și că ar fi dat două note informative olografe.

Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenția de a pleca în străinătate și relații cu cetățeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.

"Nu am știut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naționale", s-a apărat el. 

Traian Băsescu a precizat că studenții de la Secția civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicția de a lua legătura cu cetățeni străini, de a avea relații cu aceștia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenți, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.

 

Etichete: Traian Băsescu
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole