Antena 3 CNN Actualitate Ce pensie are Sorin Oprescu după 47 de ani de muncă în România | Fostul primar aşteaptă în Grecia procesul extrădării

Ce pensie are Sorin Oprescu după 47 de ani de muncă în România | Fostul primar aşteaptă în Grecia procesul extrădării

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 22:52 14 Iun 2022 Modificat la 16:50 15 Iun 2022

Fostul primar general i-a convins pe judecătorii greci să îl lase în libertate, până când vor lua o decizie definitivă privind extrădarea sa, iar următorul termen va avea loc în următoarele două săptămâni.

Totuşi, Oprescu a stat 11 zile în arest, din momentul capturării sale în Grecia şi până când judecătorii au apucat să facă primele audieri în procesul extrădării.

Pe parcursul celor două termene, Sorin Oprescu şi avocaţii săi le-au explicat magistraţilor Curţii de Apel din Atena că procesul din România ar fi fost unul injust şi că pedeapsa pe care fostul primar a primit-o este nejustificat de mare.

În timpul audierilor, magistrații eleni au vrut să afle de la Sorin Oprescu ce face acesta în Grecia şi ce venituri are pentru a se întreține.

Fostul primar general al Capitalei le-a mărturisit că visul său, la bătrâneţe, a fost să se retragă în Grecia şi că mutarea lui aici a venit odată cu ieşirea la pensie, la împlinirea vârstei de 70 de ani, în 2021.

În Grecia, Sorin Oprescu intenţionează să-şi deschidă o afacere în domeniul cercetării medicale, alături de fiul său, Mircea. Cel puţin asta le-a declarat judecătorilor eleni.

Judecătorii au vrut să afle mai multe informaţii despre veniturile lui Sorin Oprescu de la partenera acestuia de viaţă, medicul Adriana Nica.

Aceasta le-a spus magistraţilor că Sorin Oprescu are o pensie care îi permite să trăiască decent, după 47 de ani de activitate profesională ca medic şi profesor universitar, contravaloarea a 15.000 mii de lei.

"Sorin este fost profesor universitar, chirurg, ieşit la pensie. El are un venit lunar de 3.000 de euro din pensie.

Pensia nu i-a fost confiscată (n.r. de justiţia din România), aşa că aici, în Grecia, trăieşte din banii de pensie şi mai este ajutat şi de fiul său.

Cei doi vor să deschidă o firmă comercială”, a fost mărturia medicului Adriana Nica în faţa judecătorilor eleni.

În favoarea lui Sorin Oprescu au mai depus mărturie fostul judecător la CCR Petre Lăzăroiu şi avocatul Corneliu Liviu Popescu.

Aceştia le-au explicat judecătorilor condiţiile precare din închisorile din România, precum şi de ce cred ei că Sorin Oprescu nu a beneficiat de un proces corect.

După audieri, magistraţii eleni au luat decizia eliberării condiţionate a lui Sorin Oprescu, până când vor lua o decizie finală în privinţa extrădării sale.

Următorul termen în acest proces va avea loc în următoarele două săptămâni.

Sorin Oprescu, primul interviu după ce a ieşit din arestul din Grecia: "Procesul meu a fost o mascaradă. Am încredere că mai pot să fac ceva"

Sorin Oprescu a fost eliberat din penitenciarul Korydallos din Grecia şi a oferit un interviu în exclusivitate pentru Antena 3.

Sorin Oprescu aşteaptă noul termen de judecată în libertate. Instanța elenă a decis să îl elibereze pe cauțiune.

Astăzi el a plătit cauțiunea de 5.000 de euro şi a fost eliberat din penitenciarul Korydallos cu mențiunea că va locui la adresa specificată în documentele predate în cadrul procesului şi nu va părăsi Grecia. 

Iată ce a declarat fostul edil al Capitalei trimisului special Antena 3 în Atena, Cristi Popovici, după eliberarea din penitenciar.

"Contează faptul că judecătorii au fost duri, dar corecți şi pentru lucrul ăsta eu le mulțumesc. Am început să am foarte mare încredere că pot să mă lupt în continuare pentru că am primit o pedeapsă nemeritată. Da, mai există căi de atac şi ştiu că la vârsta mea şi la afecțiunile pe care le am probabil că mi s-ar aproba lucrurile astea după ce mor.

"Vreau să trăiesc ca să pot să demonstrez că sunt nevinovat"

Nu vreau să mor. Eu vreau să trăiesc măcar până în momentul în care pot să demonstrez că nu sunt vinovat şi nu am făcut altceva decât să plătesc din punct de vedere politic anii 2015 şi zăpăceala furibundă încât să dispară tot ce înseamnă clasa politică la momentul respectiv.

Este o modalitate pe care eu nu o să o pot să o înțeleg, este o modalitate nemernică să poţi să acuzi oamenii de lucruri pe care nu le-au făcut.

Eu nu am fugit nicăieri. Eram aici (n.r Grecia), îmi făceam visul de o viaţă întreagă că atunci când o să ies la pensie o să pot să-mi petrec liniștit zilele pe care le mai am, câte Dumnezeu or fi ele, dar în liniște şi într-o sănătate aparentă, că toţi ne aflăm într-o stare de sănătate aparentă.

"Procesul meu a fost o mascaradă. Am încredere că mai pot să fac ceva"

Eram acasă în apartamentul pe care l-am închiriat. Îmi definitivam formele de rezidență începute în urmă cu 6 luni. M-au găsit acasă. Nu m-am ascuns, nu am fugit. Cum să fug? Pentru ce, când tot procesul a fost o mascaradă? Am trăit cu speranța că poate întradevăr se dorește să se afle adevărul.

Dar nu, s-a vrut altceva cu o regie din asta ieftină cu complet de divergența, chestii care au dus la interpretarea şi la copy-paste-ul la ceea ce s-a spus a doua zi după confirmarea arestării în Bucureşti în septembrie 2015 de către Camelia Bogdan. Dacă veți avea curiozitatea veți vedea exact textul. De aia am fost şocat.

"Le mulțumesc tuturor pentru susținere şi îi asigur că nu o să-i dezamăgesc că au încredere în mine"

În mod sigur, da şi judecătorii şi absolut toţi cei care au fost (n.r la proces) cu următoarea frază: Oprescu nu a avut parte de un proces echitabil pentru că... Şi au dezvoltat teoriile judiciare care să susţină acest lucru.

Eu le-am mulțumit că au ţinut să vină să spună părerea lor şi le mulțumesc şi în ziua de astăzi. Le mulțumesc şi celor care în trecere mergând spre sala de judecată am auzit o voce prietenoasă că sunt acasă mulţi care mă susţin şi îi asigur că nu o să-i dezamăgesc că au încredere în mine", a declarat Sorin Oprescu pentru Antena 3. 

Sorin Oprescu a fost condamnat în România la 10 ani şi 8 luni de închisoare

În urmă cu două săptămâni, Sorin Oprescu a fost condamnat în România la 10 ani şi 8 luni de închisoare, pentru fapte de corupție. Decizia este definitivă.

Când au încercat să pună în aplicare mandatul de arestare, poliţiştii nu l-au găsit la domiciliul declarat pe fostul primar general, astfel că l-au dat în urmărire.

Ulterior, s-a aflat că Oprescu ieșise din ţară cu două săptămâni înainte de condamnare, pe cale rutieră, pe la Vama Giurgiu. Până la urmă, Oprescu a fost prins în Grecia.

Fostul primar a fost trimis în judecată în 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat.

Etichete: pensie Sorin Oprecu
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole