Perioada din ultimii doi ani a pus cumva pe pauză toate planurile tinerilor, iar Comisia Europeană consideră că cei tineri merită și au nevoie de anumite proiecte destinate doar lor și pentru ei: mai multe oportunități, un viitor mai bun etc.
Această propunere a venit și după ce a fost publicat un raport privind situația tinerilor din Uniunea Europeană (EU Youth Report). Acest raport prezintă situația lor în materie de educație, locuri de muncă, cursuri, expertiză etc. Ce se dorește prin această propunere practic?
Comisia Europeană, cu ajutorul Uniunii, al statelor membre, al autorităților naționale și locale, dorește să încurajeze tinerii din toate straturile sociale, dar în special pe cei din zonele defavorizate, rurale, fără multe posibilități, să devină cetățeni activi și participanți ai schimbării pozitive pe care o vor în Europa. Se mai dorește implementarea multor proiecte de cursuri, perfecționări profesionale sau locuri de muncă de calitate pentru toți tinerii cu ambiție și forță de muncă.
"Sunt mai multe studii la nivel european care arată impactul devastator al pandemiei asupra vieții de zi cu zi a tinerilor. Avem o creștere a șomajului în rândul tinerilor, avem o creștere a numărului de tineri care nu sunt încadrați într-o formă de învățământ sau într-un loc de muncă.
Avem o creștere a inegalităților în ceea ce privește accesul la educație sau accesul la un venit decent. Tinerii au suferit enorm ca urmare a pandemiei din punct de vedere enomic, dar și din punct de vedere social - faptul că nu au interacțional cu alți tineri, n-au mai putut profita de oportunitățile europene.
Și, într-adevar, Europa trebuie să ofere un răspuns pentru că tinerii au așteptări foarte mari, își doresc mult mai multe lucruri de la Europa și noi trebuie să ne pronunțăm asupra acestor subiecte venind cu politici concrete", a declarat, europarlamentarul Victor Negrescu, în emisiunea Be EU realizată de Sabina Iosub.