Antena 3 CNN Life Travel Ce oferă Sibiul, de Crăciun: turism cultural și de atmosferă

Ce oferă Sibiul, de Crăciun: turism cultural și de atmosferă

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 20:26 16 Dec 2023 Modificat la 20:46 17 Dec 2023

Brânza făcută de sibieni e cea mai apreciată din România, dar pe lângă aceasta, Sibiul înseamnă „cultură pe pâine”. Turiștii din țară și din străinătate care vizitează Sibuil au în fiecare zi a anului o ofertă culturală specială, dar această perioadă a sărbătorilor aduce și atmosfera unică a Târgului de Crăciun - proiect cultural inițiat de Biroul Atașatului Social al Ambasadei Austriei în România, dr. h. c. Barbara Schöfnagel, în parteneriat cu municipalitatea sibiană.

Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost organizat prima dată în anul 2007, când orașul a fost declarat Capitală Culturală Europeană. Nu doar atmosfera și ofertele, ci și evenimentele speciale și activitățile pentru copii fac și din această ediție atracția ideală pentru localnici și pentru turiști, indiferent de preferințele lor.

Dacă Atelierul lui Moș Crăciun este una dintre cele mai importante atracții pentru copii, dintre atracțiile principale pentru toate categoriile de public fac parte spectaculoasele proiecții care transformă clădirile din Piața Mare în opere de artă în mișcare, în fiecare seară. În rest, vizitatorii se vor putea bucura de suveniruri și preparate culinare delicioase, cadouri și produse de sezon.

Cei care ajung la Sibiu pot vizita și Muzeul Astra – cel mai mare muzeu al satului, în aer liber -, la fel de plin de viață și de evenimente unice. Iar centrul orașului este și el un fel de muzeu în aer liber, cu Piața Mare inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Situat în Piața Mare, Palatul Brukenthal datează din secolul al XVIII-lea și găzduiește o colecție de artă foarte valoroasă. Muzeul Național Brukenthal este compus din 6 muzee diferite situate în diverse locații din Sibiu.

Piaa Mare, împreună cu Piața Mică, formează centrul istoric al Sibiului, iar unul dintre monumentele arhitecturale emblematice de aici, situat între cele două piețe, este Turnul Sfatului, construit în secolul al XII-lea. Alt simbol al Sibiului este Podul Minciunilor, care și-a primit numele de la legenda conform căreia cei care spun minciuni pe acest pod vor cădea de pe el. Podul Minciunilor, primul pod din România construit din fier forjat, a fost edificat în anul 1859. Cu ornamentele sale distincte, podul capătă un aspect impresionant în perioada Crăciunului, când este decorat cu lumini.

Turiștii străini care vizitează pentru prima oară Sibiul sunt impresionați și de zidurile și turnurile de apărare care înconjoară orașul, de Pasajul Scărilor, de poarta orașului și de Parcul Cetății, care atrage atenția cu turnurile, scările și pasajele sale medievale, fiind cunoscut ca fiind primul parc din România.

Inclus în Ruta Cafenelelor Istorice

În plus, primul local din Sibiu inclus în Ruta Cafenelelor Istorice europene, Pardon Cafe, a primit oficial, pe 15 decembrie, placheta cu însemnele circuitului cultural european, de la Arnold Klingeis, desemnat ambasador al Rutei Cafenelelor Istorice în România. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, dar și Raluca Turcan, ministrul Culturii, și James Chisnall, persoana desemnată să gestioneze lansarea primului ghid de călătorie pentru cele 48 de rute recunoscute de Consiliului Europei și autor al ghidul Winter Historic Cafe Route Experience, lansat la începutul acestei luni.

Cafeneaua se află lângă Sala Thalia - primul teatru din România - și lângă fosta poartă de intrare pentru oficialii care vizitau Sibiul. În cadrul evenimentului care a marcat dezvelirea plachetei a fost prezentat și meniul special creat pentru vizitatorii care vor parcurge acest traseu prin Europa și vor ajunge și la Sibiu.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole