Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Academia Română este cea care trebuie să vină cu proiectul noii legi a educaţiei naţionale, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Administraţia Prezidenţială, şi că principalul obiectiv al noii legi va fi "o Românie mult mai educată decât am avut în ultimii 27 de ani".
"Nu o să iau decizia de a face un nou proiect al legii educaţiei, în septembrie să îl depunem în Parlament, decât după consultări ample la nivel naţional. Şi apreciez sprijinul şi implicarea Academiei Române în acest proiect naţional. Cred că Academia Română este cea care trebuie să vină cu acest proiect al legii educaţiei naţionale, evident în colaborare cu Ministerul Educaţiei, cu Administraţia Prezidenţială şi cu toţi ceilalţi care vor să facem învăţământ de calitate în România (...) Principalul punct al legii educaţiei este să fac o Românie mult mai educată decât am avut în ultimii 27 de ani", a afirmat ministrul Pop.
Acesta a arătat că actuala lege a educaţiei are 365 de articole şi peste 1.500 de aliniate şi că un punct nevralgic al actului normativ este numărul foarte mare din articole.
"Nu ar trebui să aibă mai mult de 100 de articole legea educaţiei naţionale. Drept dovadă e faptul că jumătate din aceste articole au fost modificate în ultimii şase ani, asta pentru că legea a fost angajată prin răspundere. Se intră mult prea mult în detalii în articole. Ar trebui să fie lucrurile clare în lege şi lăsat la dispoziţia Guvernului prin HG şi la dispoziţia ministrului prin ordin de ministru să vină cu elementele subsecvente legii. Şi atunci fiecare guvern când vine îşi pune propriul program de guvernare în baza unei legi stabile. Sunt convins că şi opoziţia va veni alături de noi în Parlament pe acest proiect de lege pentru că nu vreau să fie proiectul, cum era la modă al PSD-lui sau al ministrului X sau Y, nu e proiectul lui Liviu Pop, ci proiectul rezultat din ceea ce vedem că există azi în sistem. Avem programul de guvernare prin care ne-am angajat la un proiect al legii educaţiei, avem experienţa din proiectul pe care Administraţia Prezidenţială îl implementează, al celor trei legi din Parlament, făcute de diverşi miniştri şi putem să facem o lege foarte bună', a afirmat Liviu Marian Pop.
Ministrul a precizat că noul proiect va pleca de la ceea ce înseamnă învăţământ obligatoriu în România, de la drepturi şi obligaţii, va reglementa intervenţia politicului în şcoală, statutul cadrului didactic, dar şi dreptul la educaţie de calitate al elevului.