Sfântul Dimitrie, Cuviosul din Basarabi, ale cărui Sfinte Moaște se află în Catedrala Patriarhală din Bucuresti, este sărbătorit în ziua de 27 octombrie. Deși nu se cunosc anii intre care a trait Cuviosul Dimitrie, se stie insa ca acesta s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunare, în timpul imperiului vlaho-bulgar, întemeiat de fratii Petru si Asan (secolul XIII).
Iată câteva dintre minunile Sfântului Dimitrie, așa cum sunt ele enumerate de:
Sfântul Dimitrie scapă orașul de ciuma
Una dintre primele minuni savarsite de Sfantul Dimitrie asupra orasului Bucuresti a fost izbavirea acestuia de o cumplita epidemie de ciuma. In anul 1814, in vremea domnitorului Caragea, orasul a fost cuprins de o epidemie de ciuma. Pentru ca ciuma facea tot mai multe victime, la cererea domnitorului, calugarii de la Catedrala au luat Moastele Sfantului Dimitrie si le-au scos in procesiune, ocolind orasul si facand rugaciuni catre sfant, pentru izbavirea de ciuma. Incepand din acea zi, ciuma a incetat sa mai faca noi victime.
Sfântul Dimitrie alunga foametea
In anul 1827, in vremea domnitorului Grigore Ghica, o seceta indelungata a facut ca foametea sa ameninte orasul si regiunea. Lipsiti de orice ajutor, oamenii au nadajduit iarasi in rugaciunile Sfantului Dimitrie si in mila lui Dumnezeu. Astfel, racla cu cinstitele Moaste a fost scoasa din Catedrala si purtata pe umeri, de catre preoti, prin tot orasul.
Sfântul Dimitrie scoate o femeie din comă
O femeie credincioasa, mama a cinci copii si sotie devotata, a intrat in coma, pe cand se afla la spital. Doctorul a spus sotului acesteia: "Nu mai am ce sa-i fac. Luati-o acasa!" In pofida cuvantului final al doctorului, atat sotul, cat si copii, au mers la Catedrala si au inceput sa se roage din toata inima Sfantului Dimitrie Basarabov, spre a le vindeca sotia si mama.