Elena Lasconi a reacționat într-o postare pe X după ce președinta pro-europeană din Georgia l-a numit pe Călin Georgescu "un acolit al Rusiei".
"Președinta Georgiei a fost una dintre vocile care au avertizat constant cu privire la atacul Rusiei asupra democrației în Georgia, Republica Moldova și acum în România.
Vă mulțumim pentru solidaritate, Salome Zurabişvili. Am încredere că românii vor vota masiv pro UE la alegerile noastre prezidențiale din România", a scris președinta USR.
Anterior, șefa de stat din Georgia a avertizat că "peste tot, acoliții Rusiei fac aceleași promisiuni electorale", după ce candidatul prezidențial pro-rus Călin Georgescu a promis că nu vor mai exista partide politice în România.
Zurabişvili a comentat și audierea conducerii TikTok în Parlamentul European, după scandalul legat de promovarea fără restricții a lui Georgescu pe această rețea înaintea alegerilor prezidențiale din țara noastră.
"Înainte de România, au fost Moldova (salvată de diaspora) și Georgia. Protestele masive din aceste zile (din Georgia, n.r.) vin după frauda electorală uriașă urmată de tentativa guvernului de a deturna viitorul european al țării în baza acestui scrutin falsificat", a scris președinta Georgiei pe contul său X.
De cinci zile, în Tbilisi, georgienii ies cu miile în stradă pentru a protesta împotriva partidului pro-rus Visul Georgian, care a suspendat până în 2028 negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.
Dmitri Medvedev a amenințat Georgia că va avea soarta Ucrainei
Protestele au fost reprimate dur. Zeci de protestatari au fost răniți și sute au fost arestați de polițiștii, care au tras cu gloanțe de cauciuc și au pus tunurile cu apă pe oameni.
Salome Zurabişvili s-a poziționat de partea manifestanților, susține că alegerile au fost fraudate și a anunțat că nu va demisiona în decembrie când i se încheie mandatul.
Președinta Georgiei a acuzat faptul că noul Parlament este ilegitim şi nu are autoritatea să-i numească succesorul. În replică, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat-o voalat.
"Georgia ia rapid calea Ucrainei, în abisul întunecat. De obicei, astfel de lucruri se termină foarte prost", a scris Medvedev pe Telegram.
După alegerile legislative marcate de acuzații de fraudă, va fi prima dată când președintele Georgiei nu va mai fi ales prin vot popular direct, ci cu ajutorul unui colegiu electoral format din parlamentari, lideri regionali și reprezentanți locali.
Această schimbare asigură faptul că partidul Visul Georgian, care a acumulat o putere uriașă în stat, va decide cine va fi noul președinte.