Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că nu a fost finalizat încă procesul de clarificare a modului în care deţinuţii au elaborat lucrările ştiinţifice în penitenciare, urmând să facă mai multe precizări când va decide ce măsuri va dispune.
"Eu cred că este incorect să spunem că Ministerul Justiţiei nu ia măsuri, am făcut public acum câteva zile, la cererea Ministerului Justiţiei, a mea personal, s-a dat din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor lista cu lucrările ştiinţifice scrise în penitenciar, sunt încă în procesul de clarificare a modului în care s-au elaborat aceste lucrări. Există o procedură şi voi vorbi despre aceste lucruri când voi decide ce măsuri voi dispune", a declarat ministrul Raluca Prună, la Consiliul Superior al Magistraturii.
Întrebat de jurnalişti dacă s-a gândit la propunerile pentru noii şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ministrul Justiţiei a răspuns negativ, menţionând şi doar că lucrează la "criterii şi la procedură".
Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.
Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmeaza: (...) f) în cazul elaborarii de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovatie brevetate".