Antena 3 CNN Externe De ce și-a dat Kuleba demisia și ce i-a reproșat Zelenski. Andrii Sîbiga este noul ministru de Externe al Ucrainei

De ce și-a dat Kuleba demisia și ce i-a reproșat Zelenski. Andrii Sîbiga este noul ministru de Externe al Ucrainei

de Adrian Iclozan    |   

Guvernul Ucrainei este zguduit de o serie de plecări din posturi-cheie, în condițiile în care armata rusă continuă atacurile pe linia frontului și asupra orașelor din țară, iar ofensiva Kievului în Kursk nu pare să fi dus la schimbarea anticipată în raporturile dintre părțile în conflict.

Cea mai proeminentă plecare, care a fost confirmată, joi, de votul parlamentar, este a ministrului de Externe, Dmitro Kuleba.

Vizibil și vocal de la începutul războiului, acest demnitar nu mai este dorit de Volodimir Zelenski în executiv.

Publicația The New Voice of Ukraine, care citează radiodifuzorul public ucrainen Supilne, scrie că Zelenski le-a vorbit parlamentarilor din formațiunea sa, "Servitorul Poporului", despre plecările din guvern.

Zelenski a spus că lui Kuleba "îi lipsește energia pentru a promova furnizarea de arme" către Ucraina, arată publicația menționată, citând un participant la discuțiile desfășurate pe 4 septembrie.

În ceea ce privește demisiile altor miniștri, Zelenski a declarat că titularul de la Justiție, Denîs Maliușuka, dorea de mult timp să ocupoe o altă funcție.

Olga Stefanîșina, fost viceprim-ministru pentru Integrare europeană și euroatlantică, ar urma să primească "alte oportunități", în contextul în care Zelenski s-ar fi declarat mulțumit de activitatea acesteia.

Președintele a anunțat, de asemenea, crearea unui minister însărcinat cu revenirea în țară a cetățenilor alungați de război, dar discuțiile asupra potențialului titular sunt încă în desfășurare.

Cum au plecat miniștrii din guvernul de la Kiev 

La 4 septembrie, Rada Supremă (parlamentul ucrainean, n.r.) a revocat din funcție mai mulți miniștri, nereușind să-i revoce, din cauza lipsei de voturi, pe alți titulari de portofolii.

Au fost demiși Oleksandr Kamișin, ministru al Industriilor strategice, Olga Ștefanîșina, vicepremier pentru Integrare europeană și euroatlantică, Ruslan Strelț, ministru al Mediului și Resurselor Naturale, și Denîs Maliușka, ministru al Justiției.

Ștefanîșina ar urma să conducă un nou minister rezultat prin comasarea Justiției cu Integarea Europeană, iar Kamișin ar urma să lucreze în calitate de consilier strategic al președintelui Zelenski.

Din cauza lipsei de voturi, parlamentarii ucraineni nu au reușit, într-o ședință desfășurată pe 3 septembrie, să îi demită pe Vitali Koval din funcția de președinte al Fondului Proprietății de Stat al Ucrainei, și pe Irina Vereșciuk din funcția de vicepremier și ministru pentru Reintegrarea teritoriilor ocupate.

În plus, Rada Supremă a aprobat abia joi demisia lui Dmitro Kuleba.

Surse citate de presa de la Kiev spun că demisia lui Kuleba nu a fost pusă imediat în dezbaterea Radei ucrainene, în condițiile în care parlamentarii din formațiunea prezidențială au realizat că nu se vor strânge suficiente voturi în favoarea acesteia.

Parlamentarii ucraineni aprobă demisia ministrului de Externe. Sîbiga îi ia locul lui Kuleba

Parlamentul ucrainean a aprobat joi, cu 240 de voturi, demisia prezentată cu o zi în urmă de ministrul de Externe al ţării, Dmitro Kuleba, în cadrul a ceea ce presa internațională a calificat drept cea mai importantă remaniere guvernamentală de la începutul războiului declanșat Rusia.

"Parlamentul l-a demis pe Dmitro Kuleba din postul de ministru al Afacerilor Externe", a scris pe Telegram deputatul ucrainean Iaroslav Jelezniak, informația fiind confirmată de mai mulţi parlamentari, transmite Agerpres, care citează AFP.

Potrivit deputaţilor, Kuleba, în vârstă de 43 de ani, nu a fost prezent în forul legislativ pentru acest vot.

Agențiile internaționale de presă semnalează, tot, joi, că secretarul de stat american Antony Blinken l-a sunat pe Kuleba miercuri, în ziua în care acesta din urmă și-a anuțat demisia. 

Blinken și-a exprimat "marea sa apreciere şi prietenie" pentru diplomatul ucrainean, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Surse politice: Dmitro Kuleba nu a plecat de bunăvoie din guvern

Surse politice ucrainene au arătat că acest ministru nu a plecat de bunăvoie din guvern, demisia sa fiind impusă de președintele Zelenski, care ar urma să-şi consolideze astfel controlul asupra unui minister-cheie.

Candidatul propus de partidul prezidențial în locul lui Kuleba este Andrii Sîbiga, actual ministru adjunct de Externe şi fost consilier al şefului statului.

Mai puţin cunoscut şi mediatizat decât predecesorul său, Sîbiga, în vârstă de 49 de ani, este o figură importantă în diplomaţia ucraineană.

El a ocupat anterior postul de ambasador în Turcia din 2016 până în 2021.

În ceea ce-l privește pe Dmitro Kuleba, acestuia ar urma, potrivit unor surse, să i se ofere un post în care să fie responsabil de integrarea țării în NATO.

În condițiile în care îndepărtarea acestui demnitar este cea mai proeminentă, presa internațională remarcă faptul că peste 10 membri ai guvernului de la Kiev pleacă din funcții într-o remaniere menită, potrivit președintelui, să aducă o "energie nouă" în executiv.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile