Antena 3 CNN Be EU CE a interzis folosirea bisfenolului A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare. Substanța se găsește în casele tuturor românilor

CE a interzis folosirea bisfenolului A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare. Substanța se găsește în casele tuturor românilor

Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Statele membre UE au aprobat, miercuri, o propunere a Comisiei de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA).

Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai înalte standarde de siguranță alimentară, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care intră în contact cu produsele alimentare (MCA).

Aceasta înseamnă că, după o perioadă de eliminare treptată, nu va mai fi permisă utilizarea substanței chimice respective în aceste produse în UE. Decizia se bazează pe o evaluare științifică efectuată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut „efecte nocive potențiale asupra sistemului imunitar”.

Această interdicție se va aplica în principal utilizării BPA în ambalaje, cum ar fi materialul de acoperire utilizat la cutiile metalice. Utilizarea BPA în articole de consum precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă sau alte articole de bucătărie va fi de asemenea interzisă.

Interdicția, care a fost propusă în urma unei consultări publice și a unor ample discuții cu toate statele membre, va fi adoptată în mod oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu și va intra în vigoare la sfârșitul anului 2024.

În cazurile în care nu există alternative sigure și perioade de tranziție se vor aplica excepții limitate, dacă acestea nu prezintă un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite eventualele perturbări ale lanțului alimentar.

Ce este BPA și cum ne afectează

Bisfenolul A (BPA) este o substanță chimică produsă în cantități mari și utilizată în producția de materiale plastice din policarbonat. Se găsește în diverse produse, inclusiv ferestre rezistente la spargere, ochelari, sticle de apă și rășini epoxidice care acoperă unele cutii metalice de alimente, blaturi de sticle și țevi de alimentare cu apă.

Sursa principală de expunere la BPA pentru majoritatea oamenilor este prin intermediul alimentației. În timp ce aerul, praful și apa sunt alte surse posibile de expunere, BPA-ul din alimente și băuturi reprezintă cel mai mare procentaj al expunerii umane zilnice.

De asemenea, BPA mai poate fi găsit în alimente conservate, articole de toaletă, produse de igienă intimă feminină, bonuri printate termic, CD-uri și DVD-uri, obiecte de uz casnic, lentile de ochelari, echipament sportiv sau materiale utilizate în cabinetele stomatologice.

Subiecte în articol: Comisia Europeana interzice bisfenol A
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă