Antena 3 CNN Life Sănătate Ce înseamnă serviciul de second opinion medical și cum îl poți accesa

Ce înseamnă serviciul de second opinion medical și cum îl poți accesa

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 12:31 23 Sep 2021 Modificat la 12:31 23 Sep 2021

Cele mai multe dintre erorile medicale și, implicit, un tratament greșit apar ca urmare a diagnosticării incorecte a unor afecțiuni, ceea ce poate duce la o soluție medicală inadecvată pentru o anume suferință. Există însă metode la care poate apela oricine, care merită să fie cunoscute și care facilitează obținerea celei de a doua opinii medicale.

Consiliere pe probleme medicale

Sistemul medical – și nu doar cel din România, deși acesta poate fi, din anumite puncte de vedere un exemplu negativ – este deseori haotic și amestecă investigațiile și terapia cu un veritabil hățiș birocratic. Uneori poate fi o veritabilă luptă pentru a ajunge, cu dosarul medical sau în persoană, la un anume medic sau echipă medicală ori să beneficiezi o anume analiză sau de un tratament personalizat. Atunci când problema medicală este una complexă, dar și de fiecare dată când pacientul consideră necesar, se poate apela la suportul oferit de ceea ce se numesc generic servicii de concierge.

Concret, aceste facilități oferă pacientului acces către medicina de top, asigură un traseu medical facil, perfect adaptat la nevoile pacientului. În esență, este vorba despre servicii medicale integrate, o abordare personalizată a fiecărui caz medical în parte și asistență pas cu pas pentru pacient. În felul acesta pot fi găsite, foarte repede, cele mai bune soluții în orice situație medicală, de la prevenție până la medicina de urgență, cu tot ceea ce implică, de la bugetul estimat până la servicii adiacente. Toate acestea duc la eficientizarea traseului medical de la diagnostic la terapie și vindecare.

De notat este că aceste servicii de concierge oferă pacienților posibilitatea de a obține foarte repede și a doua opinie medicală, drept fundamental și esențial al pacientului.

Ce este a doua opinie

Articolul 11 din Legea 46/2003, care reglementează drepturile pacientului, spune că pacientul are necondiționat dreptul de a cere o a doua opinie medicală pentru diagnosticul primit. Trebuie spus că pacienții care apelează la această soluție nu sunt neîncrezători în ceea ce privește diagnosticul inițial, de cele mai multe ori fiind doar nemulțumiți de interacțiunea cu medicul și, frecvent, de explicațiile oferite de acesta.

Cele mai multe dintre situațiile în care pacienții solicită o a doua opinie medicală se referă la patologii severe, cu impact emoțional intens, aceștia având nevoie de o confirmare a diagnosticului și a metodelor de tratament recomandate, pentru a avea un prognostic terapeutic cât mai bun. Nu de puține ori, pacienții caută să obțină a doua opinie abia după ce terapia inițială nu a dat rezultatele așteptate.

Serviciile de concierge facilitează accesul rapid al pacientului la echipe medicale multidisciplinare ce pot identifica soluții terapeutice mai eficiente decât cele oferite de echipa medicală care a dus la stabilirea primul diagnostic.

Un studiu publicat de revista medicală Science Daily arată că aproape 90% dintre pacienții care au solicitat a doua opinie medicală au primit un diagnostic mai clar, iar evaluarea schemei terapeutice a fost mult îmbunătățită și personalizată, ceea ce a avut efecte directe și benefice asupra prognosticului medical. Doar puțin peste 10% dintre aceștia au primit același diagnostic și aceeași soluție de tratament.

Când este necesară a doua opinie

Nu toate problemele de natură medicală justifică solicitarea celei de a doua opinii. În general, medicii nu stabilesc un diagnostic de certitudine în absența unor analize specifice și înainte de a se consulta la rândul loc cu echipa proprie.

Serviciile de concierge medical pot interveni în numele pacientului, pentru a solicita a doua opinie, atunci când tratamentul indicat este unul invaziv, cu un grad ridicat de risc sau atunci când soluțiile terapeutice propuse sunt radicale.

Această opinie secundară este cu atât mai necesară atunci când simptomatologia este complicată și, implicit, duce la un diagnostic prezumtiv sau neclar, dar și atunci când soluția terapeutică propusă în urma primei opinii medicale este una experimentală. Echipele de concierge au abilitatea, pe de o parte, de a explica procedurile, dar și pe aceea de a găsi cea mai bună variantă din punct de vedere al medicilor pe care îi solicită, pentru ca pacientul să primească cele mai bune servicii medicale de care are nevoie, atât sub aspectul investigațiilor și diagnosticului, cât și în ceea ce privește procedura terapeutică.

A doua opinie medicală este un drept esențial al pacientului, indiferent de afecțiune sau de nivelul de profesionalism al celor care au formulat un prim diagnostic. Solicitarea celei de-a doua opinii nu înseamnă neîncredere și nici contestarea de facto a primei soluții medicale.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole