Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Care este potenţialul nuclear deţinut de Europa şi ce înseamnă punerea în prealertă. Explicaţiile generalului (r.) Mircea Mîndrescu

Care este potenţialul nuclear deţinut de Europa şi ce înseamnă punerea în prealertă. Explicaţiile generalului (r.) Mircea Mîndrescu

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:36 17 Iun 2024 Modificat la 21:49 17 Iun 2024

NATO discută despre scoaterea mai multor arme nucleare din depozite, desfăşuraraea lor în state membre ale Alianţei şi punerea acestora într-o stare de prealertă. Generalul Mircea Mîndrescu, invitat în studioul News Hour with CNN, a explicat ce presupune această măsură şi ce reguli are alianţa în acest caz. 

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că măsura punerii în prealertă este discutată pe fondul ameninţărilor în creştere din partea Rusiei, dar şi a Chinei. Totuşi, şeful NATO susţine că armele nucleare sunt graniţa finală de securitate.

Unde sunt dispuse în Europa, armamentele nucleare şi ce înseamnă punerea în prealertă

În Europa, avem un arsenal nuclear deținut de Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, dar și în Olanda și Belgia. Este vorba de submarine nucleare dar şi aviaţie care poate transporta explozibil nuclear. 

Generalul Mircea Mândrescu, primul român care ne-a reprezentat ţara în cadrul Comitetului de Planificare Nucleară al NATO, a explicat după ce reguli se face această punerea în prealertă.

"Secretarul general a vorbit de prealertă, nu este vorba de alertă, ci de stand-by, cu totul altceva, pentru că în depozite armentul nuclear este așezat în conformitate cu anumite proceduri tehnice, astfel încât el să nu reprezinte un pericol: adică încărcătoarele într-o parte, vectorii în altă parte, focosul impus într-o altă parte.

Deci, multe asemenea elemente care fac acel armament să nu poată fi utilizat imediat, pentru că e vorba de depozitare de durată. Şi vă spun chestiile astea, având în vedere că sunt primul român care a reprezentat România în Comitetul de Planificare Nucleară, și aș spune că am ceva experiență în ceea ce privește armele nucleare.

Deci ceea ce se vorbește despre asamblarea acestor arme, acestor bombe, că vorbim de bombe B-61, niște bombe care sunt americane, care vor fi probabil deplasate şi amplasate în niște depozite în Europa, pe teritoriul unor anumite țări, cele care au fost de acord ca să depoziteze asemenea armamente în niște condiții extrem de sigure. În niște depozite subterane care sunt extrem de bine pregătite și construite în conformitate cu niște reguli extrem de clare", a explicat gen. Mircea Mîndrescu. 

În ce condiţii vor veni armele spre flancul estic

Cu privire la disponibilitatea Poloniei de a găzdui echipament militar nuclear şi venirea acestuia pe flancul estic, generalul Mîndrescu a spus că acordul pentru asemenea măsuri aparţine tuturor naţiunilor afiliate NATO.  

"Polonia, dacă și-a manifestat dorința, ar putea să primească, în condițiile în care nu doar Polonia va fi de acord cu asemenea o asemenea depozitare, ci și celelalte țări. Pentru că măsurile nucleare în contextul politicei nucleare NATO nu sunt dictate de Statele Unite sau de Marea Britanie, sunt luate în conformitate cu 31 de națiuni (pentru că Franța nu face parte din Comitetul de Planificare Nucleară). Deci toate cele 31 de națiuni trebuie să fie de acord cu toate măsurile pe care Alianța le ia în numele NATO. Nu doar Polonia ar trebuie să fie de acord, nu  doar American, toți ceilalți." a concluzionat gen. Mircea Mîndrescu.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole