Antena 3 CNN Actualitate Educație Ce înseamnă „narativ”? Se folosește tot mai mult de când a început războiul în Ucraina

Ce înseamnă „narativ”? Se folosește tot mai mult de când a început războiul în Ucraina

Ana Iorga
2 minute de citit Publicat la 09:43 05 Dec 2024 Modificat la 12:37 05 Dec 2024

Ana Iorga a vorbit la emisiunea Pe cuvânt, de la Antena 3 CNN, despre un nou substantiv care a apărut în limba română în ultimii ani: narativul.

În ultimii ani a apărut un nou substantiv în română, după model englezesc: narativul. E foarte des folosit din momentul invaziei Rusiei în Ucraina: „Britanicii avertizează că Rusia pregătește un nou narativ pentru a justifica invadarea Ucrainei”. Care e sensul aici? Narativ pare să însemne versiune asupra evenimentelor, o poveste spusă de una dintre părți, cumva diferită de narațiune, relatarea obiectivă.

Cuvântul revine acum în forță în comunicarea legată de neregulile legate de campania online a unui candidat la prezidențiale.

Rodica Zafiu observa fenomenul acum ceva vreme și spunea că până la urmă am putea folosi totuși românescul narațiune, pentru că o relatare a evenimentelor e, de fapt, și o relatare subiectivă, deci s-ar aplica și aici.

Înntr-un document redactat de Ministerul Afacerilor Interne se spune așa despre entitățile care au contactat influenceri pentru promovarea unui mesaj electoral: „Coordonatorii au transmis un set de condiţii minime pe care creatorii de conţinut trebuiau să le respecte (nr. de vizualizări, coordonatele temporale la care trebuiau postate elementele de conţinut, sunetul ce urma a fi folosit, textul-narativul). Adică povestea care trebuia spusă, și nu alta.

Avem în română adjectivul „narativ” = care aparține narațiunii, privitor la narațiune, specific narațiunii, din franțuzescul „narratif”. Dar nu din substantivizarea lui narativ a apărut narativul din presa actuală, ci din engleză.

Oxford Dictionary ne dă următoarele sensuri pentru „narrative” = poveste, relatare orală sau scrisă a evenimentelor; fragment de narațiune dintr-o operă literară, diferit de dialog; arta de a spune povești.

Și atenție la ultimul sens: reprezentarea unei situații particulare sau a unui proces, astfel încât să reflecte sau să se potrivească unui set de obiective sau de valori. Acesta e sensul preluat în română.

În româna actuală, narativul este o versiune asupra evenimentelor, o punere în context, o relatare, dar nu una obiectivă. Uneori se adaugă o nuanță suplimentară peiorativă, mai ales în contextul actual. Când se vorbește de narativul Rusiei, de cele mai multe ori termenul e conotat negativ, se referă la o versiune falsificată asupra evenimentelor, asociată de multe ori cu fake news sau cu manipularea.

DEX
narativ = (adj.) care aparține narațiunii, privitor la narațiune, specific narațiunii
< fr. narratif

Oxford Dictionary

narrative = poveste, relatare orală sau scrisă a evenimentelor; fragment de narațiune dintr-o operă literară, diferit de dialog; arta de a spune povești; reprezentarea unei situații particulare sau a unui proces, astfel încât să reflecte sau să se potrivească unui set de obiective sau de valori

Ce este narativul?

O versiune asupra evenimentelor, o punere în context, o relatare. Uneori, are o nuanță suplimentară peiorativă.

Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole