Antena 3 CNN Actualitate Religie Ce înseamnă, de fapt, cuvântul "Paște". Tu știai?

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul "Paște". Tu știai?

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 12:35 16 Apr 2023 Modificat la 12:35 16 Apr 2023

"Hristos a Înviat!", își spun astăzi românii ortodocși din toată lumea. Săptămâna Patimilor a însemnat durere pentru aceștia, dar și multă pregătire pentru ca bucatele tradiționale să fie gata în ziua de Paște.

Totuși. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul "Paște"? Unii preoți aleg să explice semnificația lui, chiar la slujba de Înviere.

Se pare că, cuvântul "Paște" sau "Paști", provine din evreiescul pasha, care înseamnă trecere. Astfel, de Paște se sărbătorește trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer.

"Când spunem cuvântul „Paști”, fiecare dintre noi ne gândim la sărbătoarea această mare, la sărbătoarea care ne stă în față acum. Cuvântul „Paști” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere.

Citește și: Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Există un punct al lui Dumnezeu în creier. În genomul uman este implementat Tatăl Nostru"

Au fost Paști și sunt Paști și pentru evrei. Paștile noastre sunt Paști creștine. Evreii sărbătoreau și sărbătoresc la Paști ieșirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie și ajungerea lor în Canaan.

Noi, la Sfintele Paști, sărbătorim altceva decât evreii, și anume trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer", precizează părintele Teofil Părăian, în lucrarea intitulată Sfintele Paști în cultul ortodox, paginile 20,21, Editura Doxologia, Iași, 2013.

Etichete: Paste
Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole