Antena 3 CNN Actualitate Ce înseamnă concret alerta de securitate emisă de Ambasada SUA. Chifu: "Au o informație, nimeni nu poate să-și permită să o ignore"

Ce înseamnă concret alerta de securitate emisă de Ambasada SUA. Chifu: "Au o informație, nimeni nu poate să-și permită să o ignore"

de Georgiana Marina    |   

Alerta de securitate pentru România emisă de Ambasada SUA în București pentru weekendul 11-13 octombrie înseamnă că serviciile americane de informație au "o informație care este generală, dar e credibilă", și "nimeni nu poate să-și permită să o ignore", a declarat sâmbătă la Antena 3 CNN  Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor.

"Țara noastră este sigură. Ceea ce se întâmplă este un context. Înseamnă că serviciile americane de informație au o informație care nu este specifică, este generală, e credibilă, de aceea au transmis ambasadei și s-a făcut acest apel. Este credibilă, este generală, nu este specifică. 

De altfel, reacția Serviciului Român de Informații a fost aceea că nu deține în momentul de față informații specifice că s-ar pregăti o operațiune. Când vorbim de informație specifică înseamnă: la acel lăcaș de cult, acele persoane ar urma să producă un anumit tip de atac, care este foarte specific. Nu avem aceste date. Aceste date sunt cele care ne arată nevoia de a crește, să zicem, nivelul de alertă. Dar, avem doar o informație generală care este credibilă și pe care nimeni nu poate să-și permită să o ignore.

Partea americană a utilizat acest canal, cred că e a doua oară în ultimii trei-patru ani.

E vorba de un avertisment general, nu asupra unei planificări, cu atât mai puțin asupra unei iminențe a unui atac.

Noi va trebui să ne raportăm la alertă exact ca ceea ce este. Da, e un avertisment. Îl luăm în considerație. Nu înseamnă că se întâmplă mâine. Nu există date specifice, doar că trebuie să fim atenți", a declarat Iulian Chifu.

Ambasada SUA în București a emis vineri o alertă de securitate în România, pentru weekendul 11-13 octombrie. „Ambasada îndeamnă cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România pentru această perioadă”, se arată în comunicat.

„Amenințări la adresa instituțiilor religioase pentru weekendul 11-13 octombrie. Ambasada Statelor Unite ale Americii a fost informată cu privire la amenințări care ar putea viza o sinagogă, un templu sau o moschee din România pentru weekendul 11-13 octombrie. Ambasada îndeamnă cetățenii americani să manifeste prudență sporită în apropierea instituțiilor religioase din România pentru această perioadă”, potrivit sursei citate.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat vineri că polițiști, jandarmi și polițiștii de frontieră vor acorda weekendul acesta „o atenție deosebită” în zonele în care se desfășoară ceremonii religioase.

Israelul spune că a dejucat un complot cu bombă al ISIS care viza turnurile Azrieli din Tel Aviv

Israelul a de jucat un atentat care viza un complex de trei zgârie-nori în Tel Aviv, anunță CNN. Cel mai înalt turn are 42 de etaje și este vorba de turnurile Azrieli, trei clădiri de birouri care au la parter un mare centru comercial cu peste 300 de magazine.

Teroriștii pregăteau acolo un atac cu mașină-capcană. ). Poliția israeliană și Agenția israeliană de securitate (ISA) au informat într-o declarație comună că cinci locuitori ai orașului Tayibe, situat la nord de Tel Aviv și aproape de Cisiordania, plănuiau atacul de câteva săptămâni. O investigație secretă care a durat o lună a condus la arestarea celor doi lideri ai celulei, ambii având legături cu ISIS, au precizat poliția și ISA în declarația lor. Poliția israeliană a raportat că suspecții plănuiau să călătorească în zonele de luptă ISIS din străinătate, să stabilească legături cu agenți străini și că au recrutat deja alți trei rezidenți israelieni.

Între timp, este o mare sărbătoare a evreilor în acest weekend, Yom Kippur, fiind considerată ziua cea mai sfântă și mai însemnată din an.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile