Președintele american Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au fost informați de echipa lor de securitate națională că nu este clar când Iranul și Hezbollah vor lansa probabil un atac împotriva Israelului, potrivit unui oficial american, citat de Times of Israel. Scenariul cel mai probabil ar fi două valuri de lovituri - unul al Hezbollah și unul al Iranului, potrivit Jerusalem Post.
Informaţiile indică faptul că represalii din partea Iranului şi a Hezbollah în legătură cu uciderea şefului Hamas, Ismail Haniyeh, şi a liderului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, sunt iminente, deşi Iranul încă nu a făcut o mişcare vizibilă în acest sens.
De asemenea, Biden şi Harris au fost informaţi că există puţine indicii disponibile cu privire la "cine va ataca primul și specificul unui astfel de atac", potrivit oficialului american.
Potrivit Jerusalem Post, oficialii americani spun că Biden și Harris au fost informați că serviciile de informații americane evaluează scenariul cel mai probabil cu două valuri de atacuri - unul al Hezbollah și unul al Iranului și al mai multor organizații teroriste pe care le sprijină.
Serviciile de spionaj americane au observat ca Iranul a mutat in ultimele zile lansatoarele de rachete, scriu jurnalistii de la The Wall Street Journal. Publicaţia noteaza că acest lucru reprezintă un indiciu clar că republica islamică va ataca în foarte scurt timp, aşa cum a şi ameninţat. Raportul afirma ca oficialii americani nu cunosc amploarea rolului Hezbollah intr-un potential raspuns iranian la uciderea sefului Hamas, Ismail Haniyeh.
În condiţiile în care Israelul este înconjurat din toate părţile de aliaţii Iranului, Statele Unite şi Marea Britanie şi-au repoziţionat flotele de portavioane. Atât SUA, cât şi Marea Britanie şi-au reiterat deja susţinerea pentru Israel.
IDF i-a propus lui Netanyahu să lovească preventiv Hezbollah în Liban
Update 1:40 Generalii israelieni le-au sugerat lui Gallant și Netanyahu să nu aștepte un atac din partea Hezbollah, ci să inițieze un alt atac preventiv israelian.
Pe fondul escaladării tensiunilor, ofițeri superiori ai IDF au propus ministrului Apărării și primului ministru să vizeze Hezbollah și să lovească Libanul. „Șansele de escaladare pe frontul de nord sunt în creștere. Ar fi prudent să conducem inițiativa”, ar fi transmis aceștia, potrivit Jerusalem Post.
Deși propunerea a fost luată în considerare și evaluată, ea nu a fost încă acceptată de eșalonul politic.
Proteste în Afganistan și Irak
Ţările arabe sunt în fierbere, iar radicalizarea credincioşilor musulmani se face metodic, în fiecare zi, folosind uciderea liderilor Hamas şi Hezbollah drept argumente pentru atacul asupra Israelului. Aceştia sunt consideraţi luptători într-un război considerat just de susţinătorii palestinienilor. În capitala Afganistanului, oamenii au mărșăluit pe străzi în semn de solidaritate.
Proteste au fost şi în Irak, acolo unde mii de oameni au ieşit în stradă. Abubaker al-Assawi, lider al protestatarilor: "Acest asediu sufocant asupra poporului nostru din Gaza trebuie să fie oprit. Comunitatea internațională, instituțiile internaționale, țările arabe și țările islamice trebuie să ia o poziție reală față de ceea ce văd cu adevărat în conștiința lor."
Asta în timp ce în Yemen, rebelii Houthi, care controlează nordul ţării au doborât o dronă Reaper americană, a şaptea de acest tip de când tensiunile din zonă au escaladat. Imaginile cu drona prăbuşită au fost folosite imediat de propagandă pentru a arăta că inamicul e slab.
Yahya Saree, purtător de cuvânt al grupării Houthi: "Forțele de apărare aeriană ale forțelor armate yemenite, prin harul lui Dumnezeu, au doborât cu succes o dronă americană MQ-9 în timp ce aceasta efectua operațiuni ostile pe cerul provinciei Saada."
Coaliţia statelor arabe este impulsionată atât ideologic cât şi financiar de Iran. Acelaşi stat bănuit că s-a aflat în spatele atacurilor de anul trecut din octombrie, care au pornit conflictul dintre Israel şi Hamas.
Statele Unite și-au reiterat sprijinul solid pentru Israel
John Kirby, coordonator de securitate națională: "Reevaluăm mereu poziția forțelor noastre în Orientul Mijlociu pentru a ne asigura că avem ceea ce ne trebuie. Pentru a ne apăra pe noi înșine, trupele noastre, facilitățile noastre, dar și aliații și partenerii noștri, cum ar fi Israelul. L-am auzit pe liderul suprem spunând clar și răspicat că intenționează să răzbune uciderea unui lider Hamas în Teheran și că vor să efectueze un alt atac asupra Israelului. Nu putem doar să presupunem că și noi vom fi victimele unui astfel de atac. Așa că trebuie să ne asigurăm că avem resursele și capacitățile potrivite în regiune."
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: "Iranul și aliaţii săi încearcă să ne înconjoare cu teroarea pe șapte fronturi. Agresiunea lor vizibilă este insațiabilă, dar Israelul nu este neajutorat. Suntem hotărâți să le ținem piept pe fiecare front, în fiecare arenă, departe și aproape. Oricine ne ucide cetățenii, oricine face rău țării noastre va fi tras la răspundere. Vor plăti un preț foarte mare."
Blinken le cere părţilor implicate în conflictele din Orientul Mijlociu un armistiţiu în Gaza
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken le-a cerut luni tuturor părţilor implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să "rupă acest ciclu" de violenţe, în special prin încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, relatează AFP şi Reuters.
Secretarul de stat a dat asigurări că Statele Unite fac totul pentru a preveni un risc de confruntare militară între Iran şi Israel de la asasinarea liderului mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh. "Escaladarea nu este în interesul nimănui. Acest lucru nu poate duce decât la mai multe conflicte, violenţe şi insecuritate. Prin urmare, este esenţial să întrerupem acest ciclu ajungând la un armistiţiu în Gaza", a declarat Blinken presei la Departamentul de Stat.