Roșia cu țepi, care seamănă mai mult cu o castana coapta, dar cu gust dulce și aromată, este studiată acum de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale din Buzău. Este rezistentă la temperaturi extreme și nu necesită foarte multă apă.
Profesorul Costel Vînătoru a vorbit la emisiunea Agricool despre aceste tomate care, spune el, nu seamănă cu nimic din ce am gustat până acum.
"Peste 20 de ani de muncă de ameliorare pentru că fructele erau mici și nu erau comestibile în formă sălbatică, nu puteau fi consumate. A fost muncă multă la Banca de resurse genetice de la Buzău, dar specialiștii au reușit să amelioreze soiul sălbatic adus tocmai de pe continentul sud american.
Vorbim de o specie nouă de tomată sălbatică pentru că materialul genetic a fost folosit din Peru, tomată endemică.
Aspectul este la fel de neobișnuit ca și gustul acestor tomate.
Are potențial mare, sunt foarte dulci, diferă de tomata clasică, seamănă cu cireșele aromate parfumate. Planta are țepi pe frunze și lăstari, trebuie atenție, mănuși. Aspectul neobișnuit ajută plantele să aibă un plus de rezistență".
Este doar unul dintre soiurile neobișnuite de tomate pe care profesorul Vînătoru și echipa să au reușit să le aclimatizeze în țara noastră. După mai mulți ani de studiu, au fost omologate la noi și roșiile negre tip Kumato, dar și roșiile vărgate.