Toba, caltaboșul, cârnații sau șoriciul, sărmăluțele, friptura de porc sau cozonacii pufoși sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale de Crăciun, nelipsite din casele românilor.
Băutura aleasă în mod greşit poate ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate denatura gustul unui vin.
La preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută.
Pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică, vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri.
Vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze se servesc întotdeauna la aperitiv, la servirea antreurilor sau înaintea mesei.
Vinul roșu, sec merge perfect cu friptura de porc, sarmalele și cârnații.
Dacă pe masă avem pește trebuie să alegem întotdeauna vinuri albe, seci. Dacă peștele este unul gras, punem în pahare un vin alb, acid, potrivit exquis.ro.