Antena 3 CNN Politică Ce fel de preşedinte are nevoie România în 2024. Psihologul Daniel David: „Cred că oamenii ar aştepta acest lucru"

Ce fel de preşedinte are nevoie România în 2024. Psihologul Daniel David: „Cred că oamenii ar aştepta acest lucru"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 07:47 07 Oct 2024 Modificat la 09:35 07 Oct 2024

 Daniel David, psiholog şi rector al Universității Babeș-Bolyai, a explicat, în emisiunea De-a viaţa ascunselea de la Antena 3 CNN, ce fel de preşedinte are nevoie România, şi care ar fi așteptările românilor de la el. 

„România are nevoie de un președinte, care este om de stat în primul rând, sau în cel mai rău caz, un președinte - om de partid. Trebuie să avem grijă să nu alegem un președinte care este un om care doar face politică pentru interesele proprii.

Atunci când eşti educat, când ai un nivel de viață confortabil și decizi să intri în politică, nu ai nevoie de niște beneficii personale în plus, fiindcă tu ai ceea ce-ți trebuie. Dacă intri în politică, intri de dragul unei ideologii și devii un om de partid sau de dragul bunăstării țării și a bunăstării altora și devii om de stat.

Eu cred că populația este pregătită. Pe de o parte ai populația care are un nivel de încredere foarte scăzut în politicieni. Pentru că îi vede în coloratura pe care am descris-o pentru prima categorie, oameni care fac politică pentru interesul propriu. Dacă ar vedea un lider din politică, care este preocupat mai degrabă de interesul țării, care știe să piardă, să facă un pas în lateral, să susțină pe alții, să revină, cred că a reuși să obțină un suport foarte mare, fiindcă oamenii ar aștepta acest lucru", a spus psihologul Daniel David la Antena 3 CNN. 

Cum pot alege tinerii o carieră politică

Întrebat cum putem educa și încuraja tinerii să aspire nu doar la funcții politice, ci la a deveni veritabili oameni de stat, psihologul a spus: 

„Uitându-te la tinerii care intră în politică și care aleg să se comporte altfel decât cei de dinaintea lor. Din păcate, acel mediu contaminează, fiindcă am avut partide care au fost începute așa de la zero, cu oameni de cu alte ambiții și cu altă viziune și care se părea că este ceea ce așteaptă populația, și până la urmă, intrând în zona asta politică, au devenit un partid clasic.

Nu cred că putem stabili așa pe grupuri mari. Zic să ne uităm la oameni și lideri buni din diverse partide. Sigur, după aceea vei alege în funcție de ideologia pe care o preferi și să-i căutăm, ca să spun așa, pe persoană, nu pe partid.

De ce liderii politici devin antipatici

Nu știu dacă ați observat liderii politici din poziții de putere, cineva îi învață foarte prost, că de aia devin antipatici.

Niciodată nu-și recunosc greșelile, cumva ori tac, ori și le raționalizează. Adică cumva rareori a venit unul să spună da, domnule, într-adevăr, am făcut o greșeală foarte mare pe nu știu, decizia legată de nu știu, poate punctul de pensii sau altă decizie mare.

Este o discuție în partid, să vedem dacă-mi asum, dacă trebuie să mă retrag. Deci niciodată nu greșesc. Și atunci, oamenii care se uită și îi văd și le văd limitele și văd câtă ipocrizie este, și lipsă de naturalețe în a recunoaște că orice om poate să greșească, după aceea se miră că sunt antipatizaţi și că oamenii n-au încredere în politică. Păi, n-ai cum să ai încredere în politică și în politicieni când vezi că nu au comportamente naturale", a mai spus psihologul Daniel David, la Antena 3 CNN. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole