Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce facem pentru a nu lua în greutate de sărbători: ”Nu este o tragedie dacă ați exagerat. Există o strategie”

Ce facem pentru a nu lua în greutate de sărbători: ”Nu este o tragedie dacă ați exagerat. Există o strategie”

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 07:00 22 Dec 2024 Modificat la 07:00 22 Dec 2024

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, aducând cu ele tradiționalele mese bogate și tentații culinare la tot pasul. În acest context, medicul nutriționist Mihaela Bilic vine cu soluții pentru a ne bucura de festinurile de sărbători fără să acumulăm kilograme în plus sau să ne afectăm sănătatea. "Nu e un capăt de lume dacă ai exagerat o dată, însă e important să știi ce măsuri să iei pentru a compensa," explică specialistul.

Așadar, indiferent dacă este vorba de o masă copioasă de sărbătoare sau de mici excese alimentare de weekend, important este să luăm măsuri rapide pentru a echilibra balanța calorică. Mihaela Bilic recomandă strategii precum reducerea aportului caloric în zilele următoare sau planificarea unui meniu mai ușor înainte de o masă festivă. 

”Ce facem dacă am făcut-o lată?

În weekend apar tentațiile alimentare: mâncăruri copioase, produse de fast-food sau dulciuri. Cu siguranță meniul de la sfârșit de săptămână este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare. 

Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cântar? Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie. Dacă țineți cont de următoarele strategii:

Varianta nr. 1: plătiți-vă datoria cat mai rapid! 

Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe ultimele 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână. 

Dacă azi ați cheltuit un buget de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria.

Masă de sărbătoare cu 3 feluri de mâncare și desert? A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt. În felul acesta festinul se repartizează pe 2 zile și nu depășiți bugetul caloric.

Varianta nr. 2: strângeți bani albi pentru zile negre! 

În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi, două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend.

Varianta nr. 3: treceți excesul alimentar la capitolul “excepție” și reveniți la dieta voastră obișnuită.

Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea! 

Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Doar dacă faceți din ele un obicei, apar problemele!”, scrie medicul pe o rețea socială.

Ce facem dacă am făcut-o lată??? În weekendul apar tentațiile alimentare: mâncăruri copioase, produse de fast-food sau...

Publicată de Mihaela Bilic pe Duminică, 17 noiembrie 2024
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole