"Sunt planuri noi în domeniul comerţului internațional.
În primul rând ne uităm la criza energetică, pentru că este subiectul care ne îngrijorează pe toţi şi vedem că loveşte foarte mult la cetăţeni. Nu numai în cei din România, şi în cetăţenii Uniunii Europene. Şi atunci avem acest program Re-Power E.U., acela în care Comisia Europeană a venit şi a dat anumite soluţii în primăvara acestui an legate de criza energetică. Nu sunt soluţii complete şi nu sunt toate.
Zilele acestea se întâmplă lucruri noi în acest domeniu, dar toate aceste proiecte şi planuri au nevoie de materii prime, au nevoie de resurse şi atunci intervine comeţul internaţional, în care noi avem o fereastră de un an de zile, în care ar trebui să încheiem anumite acorduri comerciale ale Uniunii Europene, care sunt fie deja negociate, fie pe ultima sută de metri.
Am terminat negocierile cu Noua Zeelandă. Suntem pe ultima linie de a termina negocierile cu Australia, unde se găsesc pământuri rare şi materii esenţiale pentru evoluţia bateriilor, pentru tot ceea ce se întâmplă în energetică şi în domeniul sustenabilităţii. Avem probleme foarte mari pe relaţia cu China. Până acum, China era furnizorul tradiţional de pământuri rare, diferite minerale şi de tot ceea ce ne trebuie, materiale şi materii prime pe care le vom folosi în evoluţia bateriilor şi în această tranziţie energetică. China acum e un partener extrem de dificil, extrem de greu de abordat şi probelemele sunt foarte adânci. Şi politice, dar şi economice (...) Germania este primul nostru partener comercial", a declarat Iuliu Winkler, membru al Parlamentului European.
Interviul complet, în materialul video de mai sus.