Antena 3 CNN Externe Ce face Parlamentul European pentru evitarea unei crize economice. Iuliu Winkler: „Nu avem transformare digitală fără comerț”

Ce face Parlamentul European pentru evitarea unei crize economice. Iuliu Winkler: „Nu avem transformare digitală fără comerț”

Roxana Mihăiescu
4 minute de citit Publicat la 12:49 14 Sep 2024 Modificat la 12:49 14 Sep 2024

Europarlamentarul Iuliu Winkler a vorbit, în cadrul rubricii Be EU, despre obiectivele principale din noul mandat, dar și despre măsurile pe care le adoptă Parlamentul European pentru evitarea unei crize economice.

„Așteptările noastre sunt, evident, legate de ceea ce așteaptă alegătorii acasă. Și dacă ne uităm puțin, nu neapărat în România și nu neapărat în Transilvania, ne uităm în estul Europei, ne uităm în țările central europene, vedem următoarea listă de angoase: inflație, criza economică, instabilitate, migrație, nevoia de a ne apăra hotarele Uniunii Europene, nevoia de a asigura securitatea cetățenilor Uniunii Europene, pentru că suntem, de fapt, în vecinătatea nici măcar a unui singur război, pentru că nu suntem doar în vecinătatea evenimentelor tragice, de multe ori, din Ucraina și suntem vecini și cu Israelul, pentru că suntem de fapt vecini.

Dacă ne uităm pe o hartă geopolitică puțin mai largă a regiunii și atunci vedem că Uniunea Europeană este prinsă între războaie, într-o zonă de instabilitate și într-o zonă în care economia nu este foarte clar în ce direcție o ia.

Noi am vorbit extraordinar de mult și sunt convins că și colegii noștri, toți candidații pentru Parlamentul European, au vorbit cu oamenii, au vorbit cu comunitățile și vedem aceste neînțelegeri ale unor tendințe ale Uniunii Europene. Prea repede vrem să fim sustenabili în sensul unor obiective ideologice. Vrem în 2035 mașini cu motoare, coadă termică. Păi, 2035 este mâine. Adică hai să fim serioși. Pentru o familie care își planifică, pentru o comunitate care își planifică viitorul, 2035 este foarte, foarte aproape.

În ceea ce privește agricultura, sigur că este bine, să nu folosim niciun fel de pesticide. Sigur că ar fi ideal să avem doar o agricultură bio, dar pot consumatorii să plătească acele produse? Putem noi toți să plătim prețul unei agriculturi bio care nu poate asigura siguranța alimentară? Sigur că nu putem.

Apărarea naturii este foarte importantă, pentru că eu aș vrea ca și nepoții noștri să aibă și strănepoții noștri o natură frumoasă și neatinsă, și pură, și virgină. Dar banii pentru protecția naturii nu trebuie scoși din buzunarele fermierilor, ci trebuie să fie asigurați acești bani prin programe specifici ale Uniunii Europene”, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler.

„Nu se poate să apărăm mai mult ursul decât viața omenească”

„Trebuie să eliminăm o problemă care de apasă pe toți acum, întregile societăți din Europa, și anume intoleranța, intoleranța societății civile față de politicieni, intoleranța radicalilor verzi față de conservatori. În ce suntem noi conservatori? Vrem să mergem în secolul 20 înapoi? Doamne ferește, dar vrem să avem o tranziție justă în care vrem, într-adevăr, nu doar la sloganuri, pentru că la sloganuri, Uniunea Europeană este fără pereche, suntem cei mai buni de pe glob, la sloganuri. 
Însă atunci când vrem să înfăptuim sloganul nu lăsăm pe nimeni în urmă. Atunci eu cred că noi, conservatorii, suntem specialiști în a înfăptui acest slogan și nicidecum radicalii revoluționat verzi. Deci, iată această toleranță, această răbdare a unora față de ceilalți. Societatea civilă nu este și nu trebuie să fie dușmanul politicii. Vrem să apărăm urșii, dar nu putem să facem treaba aceasta cu prețul vieților omenești.

Este imposibil. Vrem să fim conservatori. Prin ce? Păi, managementul fondului de vânătoare este o chestiune pe care nu am inventat-o noi acum în România sau în munții României, acolo unde urșii sunt sporiți peste măsură. Deci nu se poate să apărăm mai mult ursul decât viața omenească.

„Nu avem transformare verde fără comerț, nu avem transformare digitală fără comerț”

Totodată, europarlamentarul a vorbit și despre cât de importantă este politica de dezvoltare regională și politica agricolă comună pentru țara noastră.

„Eu aș vrea să continui să mă ocup de domeniul economic. Voi fi în continuare membru în comisia pentru comerț internațional. Sper să putem să facem o echipă bună acolo, pentru că comerțul este esențial. Nu avem transformare verde fără comerț, nu avem transformare digitală fără comerț. Sigur că voi continua împreună cu colegul meu să ne ocupăm de problema protejării minorităților naționale, care este de fapt rezondetră pentru UDMR, pentru Uniunea Democrată Maghiară din România și voi încerca să intru în acele grupuri, în acele cercuri unde se va negocia viitorul celor două politice europene cruciale pentru România politica de dezvoltare regională și politica agricolă comună, pentru că deja în iarna acestui an probabil că din noiembrie, decembrie, dar cel târziu din ianuarie 2025, vom intra în pregătirea ciclului bugetar al Uniunii Europene post-2027.

Și acolo este foarte important, pentru că pentru noi, pentru România, că este Transilvania, că este Dobrogea, că este Moldova sau Oltenia, politica agricolă comună, cum va arăta ea în viitor, este crucială și politica de dezvoltare de generală, pentru că încă mai avem luctor de făcut în domeniul infrastructurii, în domeniul sănătății, în domeniul educației și toate aceste domenii pot fi reformate și cu ajutorul politicilor”, a mai declarat europarlamentarul, în cadrul rubricii Be EU.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole