Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cum explică Ministerul Mediului incidentul ecologic de pe Dunăre cu cele 3 barje care au luat foc, în zona portului Giurgiu

Cum explică Ministerul Mediului incidentul ecologic de pe Dunăre cu cele 3 barje care au luat foc, în zona portului Giurgiu

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 19:17 21 Iul 2022 Modificat la 20:25 21 Iul 2022

Trei barje cu destinația Serbia, încărcate ochi cu cărbune, sunt în pericol. Dunărea e prea joasă, aşa că vasele au rămas blocate în zona portului Giurgiu şi, din cauza căldurii extreme, cărbunele s-a aprins.

Întrebat care este nivelul de poluare în Dunăre după acest incident, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului a spus: 

"În primul rând, aș vrea să spun că vorbim despre un incident ecologic. Nu cred că putem vorbi de dezastru ecologic în acest moment.

Măsurătorile de pe țărmul românesc arată că niciun indicator nu are valoarea limită depășită.

În plus față de stațiile fixe, autoritățile din România au trimis un autolaborator mobil pentru a măsura mai aproape de această sursă de poluare emisiile, iar datele ne confirmă că lucrurile sunt în regulă. Este într-adevăr un efect al schimbărilor climatice.

Nivelul apelor Dunării este mult mai scăzut decât în mediile multi-anuale și asta a făcut practic imposibilă mutarea acestor barje.

Am avut personal o discuție informală cu ministrul Mediului din Bulgaria, cu care mă cunosc personal și cu care ne vedem de cele mai multe ori ca țări vecine, la întâlniri comune pe teme de mediu.

I-am cerut să ne comunice pe cale oficială care este situația calității aerului din zona bulgară, pentru că avem un protocol semnat între autoritățile române și cele bulgare, ca în cazul în care există înregistrări la stațiile de monitorizare a calității aerului din republica bulgară sau din România, aceste autorități de mediu să se informeze reciproc pentru a lua măsuri.

"În România lucrurile sunt ok, sunt în regulă"

Din păcate, nu am primit aceste informații.

În România lucrurile sunt ok, sunt în regulă. Din Bulgaria nu am primit informații concrete pe cale oficială referitoare la monitorizări ale calității aerului care să poată fi luate în considerare.

Asta nu înseamnă că nu există. Monitorizăm situația, însă este o problemă tehnică, este o problemă unui transport internațional de cărbune în care aceste barje se află în ape internaționale.

Autoritățile române, prefectura, Inspectoratul Local de Situații de Urgență, Garda de Mediu, APM au fost în zonă pentru a informa mai departe către ministerul Mediului.

Soluția tehnică pe care toată lumea o agreează este ca aceste barje să fie descărcate până la nivelul în care acest incendiu poate fi stins și după aceea transportate în amonte pe Dunăre până la destinația finală.

Este un incident, într-adevăr poate genera o problemă, dar nu aș vorbi de un dezastru ecologic pentru că măsurătorile oficiale nu arată, cel puțin în România, acest lucru.

În primul rând, informațiile pe care le avem de la Inspectoratul de Situații de Urgență arată că pe data de 7 iulie a fost o primă intervenție, încercarea de a stinge primul foc care a apărut la prima barjă. Nu s-a reușit acest lucru.

Comunicarea cu căpitanul vasului a fost destul de dificilă. Am înțeles că inițial nu s-a acceptat de către căpitanul acestui vas intervenția cu apă, pentru că închipuiți-vă că este o situația atipică.

"Nu aş vorbi de vreo vină aici. Este un incident"

Este o barjă unde cantitățile de apă folosite pentru stingerea incendiului nu pot fi foarte mari pentru că asta ar genera un risc de scufundare și de blocare și mai complicată a acestor barje pe fundul Dunării.

Nu aş vorbi de vreo vină aici. Este un incident în care măsurile pe care le putem lua sunt limitate de situația concretă.

S-a încercat intrarea în portul din România pentru a se descărca aceste barje. S-a încercat la Ruse, s-a refuzat accesul pentru că au fost inclusiv niște discuții legate de faptul că marfa este extracomunitară și sunt niște complicații legate de descărcare a acestui cărbune în portul din Ruse.

Autoritățile din Ruse au refuzat descărcarea pe motiv că sunt îngrijorați de calitatea mediului, însă până acum, repet, nu am primit informații concrete de la aceste stații.

Nu știu dacă asta ar fi schimbat neapărat situația, pentru că suntem într-un incident în care opțiunile de rezolvare sunt limitate din cauza situației", a spus Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat în cadrul ministerului Mediului la News Hour with CNN de la Antena 3. 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole