Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Ce exerciții trebuie să faci, ca să rămâi în formă și la bătrânețe

Ce exerciții trebuie să faci, ca să rămâi în formă și la bătrânețe

2 minute de citit Publicat la 21:20 04 Aug 2017 Modificat la 21:20 04 Aug 2017

Activităţile sportive în intervale de intensitate mare (High intensity interval training - HIIT) pot inversa procesul de fragilizare a organismului la vârste înaintate, arată un studiu preclinic realizat în Statele Unite, citat vineri de MedicalXPress. 

Cercetarea aflată în faza preclinică a demonstrat că perioadele scurte de activitate fizică de intensitate mare pot fi recomandate persoanelor cu vârste înaintate, acest tip de exerciţii având totodată potenţialul de a inversa procesul de fragilizare a organismului la bătrâneţe. 

Publicat în ''The Journals of Gerontology: Series A'' de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Buffalo, studiul este primul care şi-a propus să propus să afle dacă un program de antrenamente de scurtă durată şi de intensitate mare, cunoscut sub denumirea HIIT, poate fi sigur şi eficient în cazul persoanelor în vârstă. 

Cercetarea a fost efectuată pe două grupuri de o duzină de şoareci, fiecare având 24 de luni ceea ce corespunde cu circa 65 de ani din viaţa unui om. Toţi şoarecii fuseseră sedentari până la această vârstă. 

Oamenii de ştiinţă subliniază că studiul a fost realizat deocamdată numai pe şoareci, însă rezultatele ar putea avea aplicaţie semnificativă în cazul oamenilor. 

''Se ştie că a fi fragil sau a avea o tendinţă ridicată de fragilizare presupune un risc mai mare de deces sau de comorbiditate'', a declarat Bruce R. Troen, realizator al cercetării alături de Kenneth L. Seldeen, autorul principal al acestuia. ''Aceste rezultate demonstrează că este posibil ca antrenamentul în interval de intensitate mare poate ajuta la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a capacităţii de a fi sănătos'', a adăugat Troen. 

Şoarecii studiaţi au prezentat îmbunătăţiri ''dramatice'' în cazul a mai mulţi parametri, inclusiv forţa şi performanţa fizică. Cinci din şase şoareci care erau fragili sau se aflau într-o stare de pre-fragilizare şi-au îmbunătăţit starea, iar patru nu au mai prezentat urme de fragilitate. ''Acei patru şoareci care prezentau genul de deficite care pot fi corelate cu fragilitatea în cazul oamenilor şi-au revenit devenind complet robuşti'', a explicat Troen. "În cazul lor, HIIT a inversat cu adevărat fragilizarea". 

Troen şi Seldeen au personalizat programul de antrenament al fiecărui exemplar argumentând că ''deşi şoarecii sunt identici din punct de vedere genetic, ei nu sunt identici în ceea ce priveşte fenotipul''. 

Programul de zece minute a constat într-o încălzire de trei minute, trei intervale de câte un minut de exerciţii de intensitate mare urmate fiecare de câte un minut de intensitate joasă şi un minut final de intensitate mare pe o bandă de alergare înclinată. Antrenamentele au fost efectuate de trei ori pe săptămână timp de 16 săptămâni. Toate exerciţiile au fost tolerate de toţi şoarecii. 

Troen şi Seldeen au avertizat însă ca orice persoană interesată de practicarea HIIT să solicite mai întâi părerea unui medic.

Etichete: exercitii
Citește mai multe din Viață sănătoasă
» Citește mai multe din Viață sănătoasă
TOP articole