Prof. Dr. Dafin Mureșanu, preşedinte al Federației Europeane a Societăților de Neuroreabilitare, a vorbit în cadrul rubricii Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre cum se formează rezerva biologică şi care sunt metodele eficiente de recuperare în afecţiuni precum AVC-ul.
"Rezerva biologică este un subiect complex. Discutăm despre acest subiect de peste 40 de ani şi încercăm să conceptualizam lucruri care sunt greu de conceptualizat.
Avem un creier mare şi sănătos şi foarte funcţional, asta este clar. Putem avea un creier mare care să nu fie foarte performant sau un creier mic, care să fie extrem de dinamic.
Stilul de viață care permite acumularea unei rezerve cerebrale
- mişcare
- alimentaţie ponderată, cât mai diversă
- tonus bun
- creier activ
- stimularea cognitivă
- activități recreaționale
Cine are o rezervă biologică bună e ca şi cum are mai mult combustibil în rezervor, deci va merge pe un drum mai lung în viaţă. Dacă nu ai această rezervă, orice neajuns sau orice patologie care te poate afecta va avea un ecou mai rapid şi mai puternic. Astfel, capacitatea de a te recupera va fi mai mică.
Factorii de risc influențează rezerva biologică. Aceşti factorii de risc sunt niște elemente importante. Factorii de risc sunt de o natură tangibilă. Partea care influențează rezerva biologică, mai dificilă și mai greu tangibilă, este statusul nostru emoțional. Status emoțional poate influența profund rezerva noastră biologică.
Trebuie să avem grijă de mintea noastă. Ceea ce cred că influențează profund rezerva biologică este percepția noastră asupra lumii, pentru că persoanele percep diferit lumea. O imagine negativă asupra lumii va afecta profund rezerva biologică.
În ce constă recuperarea post AVC
Pentru a avea o recuperare mai profundă trebuie să ținem cont și de natura intervenției. Trebuie să efectuăm recanalizarea, fie că facem tromboliză sau trombectomie.
În același timp, nu trebuie să uităm că lucrurile se întâmplă profund în interiorul creierului, la nivelul microcirculației. Și chiar dacă recanalizăm circulația într-un anumit teritoriu, asta nu înseamnă că funcția se va relua, având în vedere complexitatea microcirculație.
În ce constă procesul de recuperare după AVC
- kinetoterapie
- fizioterapie
- susținerea pacientului de către familie
- asistența psihologică, logopedică
Cauzele accidentului vascular cerebral
- hipertensiunea arterială
- diabetul zaharat
- cardiopatia ischemică
- fumatul
- obezitatea
- sedentarismul
- consumul crescut de alcool, cofeină
- stresul
Acest lucru poate fi făcut precoce, mobilizând pacientul la timp, încercând să ameliorăm ce se întâmplă la nivelul microcirculației. Nu este acelaşi lucru dacă pacientul se va ridica din pat după 10 zile sau după 3 săptămâni.
Este important ca pacientul să se miște repede, pentru că mișcându-se va avea mai puţine complicaţii. Este absolut necesar ca noi să avem un dialog continuu cu asociațiile de pacienți.
Trăim o perioadă foarte dificilă și trebuie să fim atenți din toate punctele de vedere și nu trebuie să avem așteptări nemaipomenite de la viitor. Viitorul nu este unul nici sigur și nici relaxant.
Pe de altă parte, cred că ar trebui să rămânem optimiști. Puterea interacțiunii dintre medic și pacient este enormă. Să ne uităm cu bucurie și optimist că avem tehnologie care ne ajută. Cu toate acestea, să nu uităm că tehnologia nu poate înlocui complet medicul și actul medical clasic.", a spus Prof. Dr. Dafin Mureșanu.
Alte contribuții semnificative pe care medicina românească le-a adus în ultimii ani domeniului neuroreabilitării au fost discutate la cel de-al şaptelea Congres European de Neuroreabilitare, un forum de discuții organizat la Lyon, în Franța, și un schimb avansat de idei pentru experții de renume mondial în domeniul neuroreabilitării, dar și pentru pacienții care speră la o viață mai bună chiar și în România.