Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Ce este retinopatia diabetică și cum o diagnosticăm. Dr. Adrian Găvănescu: ”Diabeticii, control la 3 luni la oftalmolog”

Ce este retinopatia diabetică și cum o diagnosticăm. Dr. Adrian Găvănescu: ”Diabeticii, control la 3 luni la oftalmolog”

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 10:30 04 Mai 2021 Modificat la 11:20 04 Mai 2021

"Retinopatia diabetică este o complicație inerentă, pentru că majoritatea pacienților o vor dezvoltă în perioada de afectare a organismului de acest diabet, care în limbajul pacientului se traduce printr-o vedere încețoșată." a explicat medicul Adrian Găvănescu.

"Apare un lichid sub și în straturile retinei, țesutul nervos cu care noi percepem imaginea și pacientul vede încețoșat și cu mici deformări. Liniile drepte încep să devină curbe: tocurile de la uși, semafoarele. 

Simptomele apar treptat, de aceea este foarte important că un pacient diagnosticat cu diabet să meargă în mod regulat, o dată la 3 luni, sau la cel mult 6 luni, la un control oftalmologic.

Poate să fie prevenită sau întâmpinată cu anumite tratamente pe care le avem acum la dispoziție și sunt foarte utile." a mai precizat acesta

Frecvența retinopatiei în cazul bolnavilor de diabet este de 80-90%

"Majoritatea paceintilor cu diabet dezvoltă mai devreme sau mai târziu această Retinopatie, în funcție de cât de bine își gestionează tratamentul prescris de medcul diabetolog și nutriția pe care o au în fiecare zi. 

Sunt pacienți care țin această Retinopatie sub control chiar și 15-20 de ani dacă ascultă de cât și cum trebuie să mănânce și cum să își ia tratamentul pentru diabet."

Cum se tratează retinopatia diabetică

"Sunt foarte multe tratamente apărute pe plan mondial. 

Este foarte important să avem o alimentație bogată în fructe și legume bogate în pigment. Cele care sunt colorate, cum ar fi afinele. Bineînțeles coroborate și cu indicațiile diabetologului."

 

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole