Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Ce este iatrofobia. Mulţi dintre români o au, dar nu bagă de seamă

Ce este iatrofobia. Mulţi dintre români o au, dar nu bagă de seamă

Georgiana Adam
<1 minut de citit Publicat la 14:11 28 Feb 2024 Modificat la 14:12 28 Feb 2024

Iatrofobia poate apărea din diverse motive, inclusiv traume anterioare, experiențe negative, frica de diagnosticare sau de tratament, sau pur și simplu din cauza anxietății asociate cu medicii și mediul medical în general.

Însă, atenție, această frică poate afecta negativ accesul la îngrijirea medicală și poate avea un impact asupra sănătății generale.

O persoană iatrofobă poate evita discuțiile despre sănătate sau simptomele lor, chiar și cu prietenii sau familia, de teama că aceste discuții ar putea conduce la recomandări de a căuta asistență medicală.

Iatrofobia este teama pe care mulți dintre noi o avem sau am avut-o: frica de-a merge la medici.

Sentimentul de a nu avea control asupra propriilor experiențe medicale poate contribui la iatrofobie. Persoanele care se simt neputincioase sau vulnerabile în timpul consulturilor medicale pot dezvolta o frică irațională de a căuta îngrijire medicală.

De asemenea, este recomandata setarea obiectivelor mici și realizabile, cum ar fi programarea unui consult de rutină, și apoi, extinde treptat interacțiunile cu sistemul medical.

Construirea unei relații de încredere între medic și pacient este crucială. Este esențial ca medicii să ofere un mediu de comunicare deschis și empatic, unde pacienții se simt înțeleși și ascultați. Ascultarea atentă a preocupărilor și explicarea detaliată a procedurilor medicale pot contribui la reducerea anxietății.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole