Antena 3 CNN Life Culinar Ce este, de fapt, sarea de Himalaya și de unde vine. De ce nu este mai bună decât sarea normală

Ce este, de fapt, sarea de Himalaya și de unde vine. De ce nu este mai bună decât sarea normală

de Laura Dinu    |   

Deși sunt ani buni de când se găsește pe rafturile magazinelor de la noi din țară, mulți români nu știu încă ce este sarea roz de Himalaya și care sunt beneficiile ei.

Sarea roz de Himalaya este un tip de sare naturală, de culoare roz, extrasă din minele aflate lângă Munții Himalaya din Pakistan. Mulți susțin că este bogată în minerale și oferă beneficii extraordinare pentru sănătate. Din aceste motive, sarea roz de Himalaya este considerată adesea mai sănătoasă decât sarea obișnuită de masă.

Totuși, cercetările privind această sare sunt limitate, iar mulți experți susțin că aceste afirmații sunt doar speculații, scrie healthline.com.

Ce este sarea

Sarea este un mineral compus în principal din clorură de sodiu. Aproximativ 98% din sarea de masă este clorură de sodiu, motiv pentru care termenii „sare” și „sodiu” sunt adesea folosiți interschimbabil. 

Înainte de a ajunge în magazine, sarea de masă trece printr-un proces de rafinare care elimină impuritățile și alte minerale, în afară de clorura de sodiu. Se adaugă uneori agenți antiaglomeranți pentru a preveni umezeala, iar iodul este adesea inclus pentru a preveni deficiența de iod.

Deși este esențială pentru echilibrul lichidelor, transmiterea impulsurilor nervoase și contracțiile musculare, mulți specialiști avertizează că un consum excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune arterială și boli de inimă. Din acest motiv, unii preferă sarea roz de Himalaya, considerând-o o alternativă mai sănătoasă.

Ce este sarea roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya este extrasă din mina Khewra, situată în apropierea Munților Himalaya din Pakistan, una dintre cele mai vechi și mai mari mine de sare din lume. 

Procesul de extracție manuală și rafinarea minimă permit ca sarea roz de Himalaya să fie un produs neprelucrat, fără aditivi, considerat mai natural decât sarea de masă. Deși este compusă în principal din clorură de sodiu, acest tip de sare conține și alte minerale și oligoelemente, care nu se regăsesc în sarea obișnuită. Se estimează că ar conține până la 84 de minerale și oligoelemente, inclusiv fierul, care îi oferă culoarea caracteristică roz.

Cum se folosește sarea roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya poate fi folosită în alimentație sau la gătit în același mod ca sarea de masă. Poate fi adăugată în sosuri, marinate sau direct în mâncare. 

Utilizări non-alimentare

Sarea roz de Himalaya este utilizată și la băi, pentru ameliorarea afecțiunilor pielii sau calmarea durerilor musculare. Lămpile din sare roz, considerate a elimina poluanții din aer, sunt de asemenea populare pentru tratarea problemelor respiratorii și ale pielii.

Este mai sănătoasă decât sarea normală?

Deși sarea roz de Himalaya conține un surplus de minerale față de sarea de masă, cantitățile sunt atât de mici încât este puțin probabil să ofere beneficii semnificative pentru sănătate. Nu există suficiente dovezi științifice care să susțină majoritatea afirmațiilor legate de această sare, iar diferențele pentru sănătate între sarea roz și sarea de masă sunt minime. Totuși, dacă doriți să evitați aditivii din sarea de masă, sarea roz de Himalaya poate fi o alternativă naturală, dar nu vă așteptați la beneficii spectaculoase pentru sănătate.

Subiecte în articol: sare de Himalaya sare himalaya
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile