Creditele cu opțiune de refinanțare pot oferi reducerea ratelor lunare și chiar bani în plus, dacă sunt necesari.
Explicăm în cadrul acestui material ce este creditul cu refinanțare și care sunt cele mai importante 5 aspecte de știut în astfel de cazuri.
1. Ce este un credit de refinanțare?
Creditul cu refinanțare face referire la contractarea unui nou credit pentru a achita unul sau mai multe împrumuturi aflate în derulare. Un credit cu refinanțare poate fi util în funcție de nevoile și circumstanțele personale. Este recomandat să verifici condițiile înainte de a lua orice decizie, pentru a identifica oportunitățile pe care un astfel de instrument financiar ți le poate oferi.
Scopul principal al creditului de refinanțare este de a ajuta persoana îndatorată să obțină o sumă lunară de plată mai mică sau să consolideze mai multe datorii într-un singur împrumut.
Creditul cu refinanțare de la OTP oferă suma de până la 150.000 de lei, dobândă fixă sau variabilă, perioada de rambursare fiind cuprinsă între 6 luni și 5 ani.
Dobânda este fixă între 7,99%* și 20,99%. Rata dobânzii este personalizată în funcție de suma creditului, opțiunea privind încasarea venitului prin OTP Bank, refinanțarea creditelor de la alte bănci, factori asociați cu capacitatea de a rambursa împrumutul precum istoricul de creditare al solicitantului și alte elemente utilizate în analiza cererii de credit.
* Valoarea dobânzii de 7,99% este dobânda minimă ce include deja reducerile aplicate pentru opțiunea de virare a venitului (1 punct procentual), refinanțarea creditelor de la alte bănci (1 punct procentual) pentru suma solicitată mai mare de 120.000 lei.
2. Avantajele oferite de creditul cu refinanțare
Refinanțarea se referă la procesul de revizuire și înlocuire a termenilor unui contract de creditare existent. O persoană caută modificarea favorabilă a ratei dobânzii, a perioadei de desfășurare a creditului sau urmărește îmbunătățirea altor termeni și condiții din contract. Înlocuirea unui credit vechi cu unul nou, ce oferă beneficii în plus celui care solicită acest lucru, înseamnă refinanțare.
Trecerea de la un credit cu rată variabilă la unul cu rată fixă prin intermediul refinanțării, asigură stabilitate și predictibilitate, adică oferă protecție financiară.
3. Ce credite pot fi refinanțate?
Tipurile de credite eligibile pentru refinanțare sunt:
- credit de nevoi personale cu sau fără ipotecă mobiliara;
- credit ipotecar pentru achiziția de locuințe;
- card de credit;
- descoperire de cont (overdraft).
4. Criteriile de eligibilitate
- Pentru a solicita refinanțarea creditelor trebuie să îndeplinești condițiile minime de eligibilitate (venit minim, vârsta, vechime în muncă etc.), ce pot fi consultate pe site-ul băncii;
- Pentru a fi eligibil pentru un credit de refinanțare, salariul net lunar trebuie să fie de cel puțin valoarea venitului minim pe economie. Se pot lua în considerare o gamă variată de venituri, dar poți aduce și un co-debitor pentru obținerea unei sume mai mari;
- Nu uita! Comportamentul de plată este un indicator important în procesul de acordare al creditului. Plățile la timp, după consolidarea datoriilor, contribuie și la îmbunătățirea scorului tău de credit. Acest lucru îți poate aduce condiții mai bune pentru viitoarele împrumuturi.
5. Solicitarea refinanțării
Dacă te-ai decis să aplici, poți merge în sucursală unde un reprezentant te poate ajuta să alegi varianta potrivită ție sau poți trimite datele tale băncii, prin completarea formularului aferent de pe site-ul acesteia și vei fi contactat în cel mai scurt timp, pentru a primi toate informațiile necesare. Dacă vrei răspunsuri pe loc, poți suna la numărul de telefon indicat pe site-ul băncii.
Înainte de a semna contractul, recitește condițiile și oferta personalizată pentru a te asigura că poți rambursa împrumutul în termen.