Antena 3 CNN Externe Mapamond Ce este 4B, mișcarea care cuprinde SUA după victoria lui Trump: „Nu las vreun bărbat să mă atingă până nu-mi recapăt drepturile”

Ce este 4B, mișcarea care cuprinde SUA după victoria lui Trump: „Nu las vreun bărbat să mă atingă până nu-mi recapăt drepturile”

Georgiana Adam
5 minute de citit Publicat la 07:01 08 Noi 2024 Modificat la 10:08 08 Noi 2024

O mișcare pornită din Coreea de Sud ca protest împotriva misoginismului și abuzului față de femei capătă proeminență în Statele Unite după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale, scrie The Guardian.

Publicația relatează cazul unei tinere de 24 de ani, pe care o numește McKenna și căreia nu-i publică numele întreg din motive de confidențialitate. Aceasta trăiește într-un stat conservator și a revenit recent pe aplicațiile de dating, după o absență de un an. McKenna avea două prime întâlniri planificate pentru acest weekend, dar le-a anulat pe ambele după ce Donald Trump a câștigat alegerile.

„Este sfâșietor să știi că în această țară contezi doar dacă ești bărbat alb heterosexual. Este pur și simplu devastator că am ajuns aici. Așa că nu voi lăsa un alt bărbat să mă atingă până când nu-mi voi recăpăta drepturile”, a spus ea.

McKenna a auzit prima dată despre mișcarea 4B în urmă cu câteva luni, prin intermediul unui videoclip TikTok. Ideea de bază este că femeile renunță la căsătoriile heterosexuale, la întâlnirile cu bărbați, la sexul cu bărbați și la nașterea copiilor „în semn de protest față de misoginism și față de abuzurile instituționalizate”.

Numele 4B se referă cele patru interdicții specifice asumate și provine de la transcrierea din limba coreeană a expresiilor „căsătorie heterosexuală” (bihon), „întâlniri cu bărbați” (biyeonae), „sex cu bărbați” (bisekseu) și „naștere” (bichulsan).

4B, care se propagă mai ales online, a început în jurul protestelor din 2018 declanșate de cazurile de "pornografie din răzbunare" și s-a transformat în valul feminist sud-coreean de tip #MeToo.

Victoria lui Trump a readus în atenția lui McKenna mișcarea de origine sud-coreeană, iar tânăra din America de Nord nu este singura dispusă să se ralieze acestui protest.

Trump, un lider cu un istoric marcat de remarci misogine, este asociat cu așa-numita "manosferă", adică un cerc de figuri masculine proeminente din care fac parte Joe Rogan, Nelk Boys și Adin Ross. Adepții acestora persoane cu influență semnificativă sunt în principal bărbați tineri.

Înaintea alegerilor din SUA, experții au prezis un decalaj de gen istoric, iar exit poll-urile au confirmat predicția. Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani s-au orientat într-o măsură covârșitoare spre stânga, în timp ce Trump a câștigat teren în fața votanților de sex masculin, comparativ cu situația din 2020.

4B se propagă pe TikTok

Videoclipurile asociate cu 4B le-au motivat pe femei să contraatace la ceea ce ele au perceput drept o creștere a misoginismului și o limitare a drepturilor lor, inclusiv prin efectele deciziei Curții Supreme a SUA din 2022 în privința avortului.

„Fetelor, este timpul să-i boicotați pe toți bărbații! Voi v-ați pierdut drepturile, iar ei și-au pierdut dreptul de a lovi brutal! Mișcarea 4B începe acum!”, este mesajul propagat pe TiKTok într-un videoclip vizionat de 3,4 milioane de ori.

Într-un alt videoclip, o femeie face exerciții de fitness la aparat iar explicația asociată imaginilor sună astfel: „Lucrând la corpul de vis pe care niciun bărbat nu-l va atinge în următorii 4 ani”.

Un comentariu atras de clip spune că „toate suntem celibatare în club”. 

În ziua în care Trump și-a anunțat victoria, căutările pe Google pentru „4B” au crescut cu 450%, cel mai mare interes venind din Washington DC, Colorado, Vermont și Minnesota.

Cum a apărut 4B în Coreea de Sud

În Coreea de Sud, 4B a început ca parte a protestelor naționale împotriva „epidemiei” de camere-spion cu care femeile erau filmate, fără știrea sau consimțământul lor, în timpul actului sexual sau în timp ce urinau în toalete publice.

„Aceste videoclipuri au fost vândute și schimbate de bărbați pe Discord, iar femeile nu știau câți bărbați au participat (la astfel schimburi) și dacă vreunul dintre bărbații din viața lor a luat parte. A fost un sentiment general exprimat prin: 'În cine pot avea încredere? Și înainte de a-mi recâștiga încrederea în bărbați, trebuie să mă abțin de la contactul cu ei'”, spune Min Joo Lee, profesor asistent de studii asiatice la Occidental College.

Demonstrațiile s-au transformat în acțiuni împotriva abordărilor patriarhale, în general: unele activiste și-au tăiat părul sau au refuzat să se machieze, respingând standardele de frumusețe și sfidând așteptările masculine.

Coreea de Sud are cea mai scăzută rată de fertilitate din lume. Între motive se numără costul ridicat al vieții, privilegierea muncii în detrimentul vieții de familie și scăderea numărului de căsătorii. Unele companii și agenții guvernamentale au oferit stimulente pentru părinți: un conglomerat oferă angajaților care au trei sau mai mulți copii o mașină gratuită, iar un alt grup a cheltuit echivalentul a 5 milioane de dolari pentru prime în numerar în valoare de 75.000 de dolari acordate lucrătorilor care au copii.

În Busan, al doilea oraș ca mărime al țării, un program pilot susținut de guvern a găzduit evenimente de tip întâlniri „în orb”, oferind 600 de dolari pentru fiecare pereche „închegată”. Cei care ulterior s-au căsătorit sau au cumpărat case împreună cu partenerii lor au primit sume mai mari, de până la 85.000 de dolari.

Eforturile de stimulare a natalității vin pe un fond conservator: președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, a candidat cu o platformă în care se angaja să desființeze Ministerul Egalității și Familiei, instituție menită, între altele, să protejeze împotriva violenței și discriminării de gen. Potrivit liderului sud-coreean, adeptele feminismului sunt de vină pentru dificultățile economice ale țării.

Lupta pentru fertilitate din Coreea de Sud i-a atras atenția aliatului lui Trump, Elon Musk. CEO-ul Tesla are cel puțin 11 copii și este un adept al pro-natalismului, ca soluție pentru salvarea omenirii de la colapsul demografic. 

Musk a invocat scăderea ratei de fertilitate din Coreea de Sud ca studiu de caz pentru americanii care nu se apucă de făcut copii.

Musk și alți adepți ai lui Trump, adversari naturali pentru mișcarea 4B

Elon Musk poate fi considerat adversarul natural al mișcării 4B și este departe de a fi singurul. Figuri de extremă dreaptă precum Nick Fuentes, un adept al supremației albilor care l-a lăudat pe Hitler și și-a descris „soția ideală” ca având 16 ani, a sărbătorit pe X după victoria lui Trump, exemplifică publicația citată.

„Aș vrea să profit de ocazie pentru a le mulțumi bărbaților pentru că au salvat această țară de târfele proaste care au vrut să distrugă lumea pentru a păstra dreptul de avort” și „Corpul tău, alegerea mea. Pentru totdeauna” au fost mesajele acestuia pe X.

Tipul acesta de retorică violentă, în creștere printre susținătorii de extremă dreapta ai lui Trump, nu e de natură să le convingă pe cele mai multe dintre femeile din America de Nord, estimează publicația citată. 

McKenna, tânăra cu care The Guardian și-a început analiza subiectului 4B, vrea să facă mai multe cercetări în legătură cu această comunitate. Ea n-a jurat să renunțe la sex pentru totdeauna și nici să facă un legământ de celibat. Însă, în ceea ce-i privește pe bărbați, McKenna se arată momentan neînduplecată.

„Când bărbații se vor da la mine, îi respinge”, promite ea.

Citește mai multe din Mapamond
» Citește mai multe din Mapamond
TOP articole