Antena 3 CNN Externe Ce este THAAD, una dintre cele mai puternice arme antirachetă pe care SUA o trimit în Israel, și ce o face atât de precisă

Ce este THAAD, una dintre cele mai puternice arme antirachetă pe care SUA o trimit în Israel, și ce o face atât de precisă

Georgiana Marina
2 minute de citit Publicat la 10:15 14 Oct 2024 Modificat la 12:14 14 Oct 2024

Sistemul de apărare THAAD, pe care SUA au anunțat că îl trimit în Israel, este una dintre cele mai puternice arme antirachetă ale armatei americane, capabilă să intercepteze rachete balistice la distanțe de 150 până la 200 de kilometri, și are o rată de succes aproape perfectă în testare, explică CNN.

Pentagonul a anunţat duminică desfăşurarea în Israel a unui sistem american de apărare antirachetă la mare altitudine THAAD, care va fi operat de militari americani, în urma atacurilor cu rachetă ale Iranului.

Secretarul apărării, Lloyd Austin, a „autorizat desfăşurarea unei baterii THAAD şi a unei echipe de militari americani în Israel pentru a ajuta la întărirea apărării aeriene a Israelului în urma atacurilor fără precedent ale Iranului împotriva Israelului din 13 aprilie şi din nou pe 13 octombrie", a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Folosind o combinație de sisteme radar avansate și interceptoare, Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) este singurul sistem de apărare antirachetă din SUA care poate repera și distruge rachete balistice cu rază scurtă, medie și medie, în interiorul și în afara atmosferei.

THAAD face parte din arhitectura stratificată, construită de SUA împotriva unor amenințări precum rachetele balistice sau rachetele intercontinentale. Este considerat un sistem complementar cu Patriot (destinat să intercepteze rachetele balistice de rază mai mică decât THAAD), sistemul Aegis (care poate lovi rachete la altitudini foarte mari, în spațiu) și pentru sistemul Ground-based Midcourse Defense - GMD (împotriva rachetelor balistice intercontinentale - ICBM), scrie defenceromânia.ro.

Potrivit unui raport din aprilie al Congressional Research Service, armata SUA are șapte baterii THAAD. În general, fiecare constă din șase lansatoare montate pe camioane, 48 de interceptoare, echipamente radio și radar și necesită 95 de soldați pentru a funcționa.

Armata SUA va trimite aproximativ 100 de militari în Israel pentru a opera bateria, potrivit Pentagonului.

Ceea ce face ca THAAD să fie atât de precis este sistemul radar care poate instalat pe navele marinei americane sau la alte instalații și poate detecta rachete în două moduri – poate să urmărească ținte la distanțe de până la 3.000 de kilometri și să detecteze ținte în timpul coborârii lor.

Iranul se află la aproximativ 1.700 de kilometri de Israel. În acest context,  Iranul a informat SUA că va riposta împotriva oricărui nou atac al Israelului, a declarat sâmbătă pentru CNN o sursă din Teheran.

THAAD nu ar acționa singur în nicio acțiune de apărare a Israelului, ci doar suplimentar în cazul unui atac, a declarat analistul militar CNN Cedric Leighton,  fost colonel al Forțelor Aeriene ale SUA. „Când va fi pus în aplicare, va adăuga de fapt un strat la apărarea antiaeriană și antirachetă israeliană existentă”, a spus Leighton.

Modelele de producție ale sistemului THAAD nu au eșuat niciodată în a intercepta țintele în timpul testării.

Nu este prima dată când Washingtonul trimite o baterie THAAD în Israel. Unul a fost trimis în 2019 pentru un exercițiu.

Pe de altă parte, sistemul THAAD este urmărit cu atenție de rivalii americanilor, în special de China. Desfășurarea unei baterii THAAD în Coreea de Sud în 2017, pe măsură ce amenințările cu rachete balistice din Coreea de Nord s-au intensificat, a atras o opoziție vehementă din partea Beijingului, care și-a exprimat îngrijorarea că puternicul radar ar putea fi folosit pentru a spiona China. .

SUA au desfășurat, de asemenea, THAAD în Guam, pentru a proteja bazele militare americane vitale de pe insula Pacificului de posibile amenințări cu rachete balistice din Coreea de Nord sau China.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole