”Astăzi începe Postul Crăciunului, perioadă cu o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini.
Având în vedere că pe parcursul acestei perioade, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveniența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post”, anunță InfoCons, promovând aplicația care ne poate ajuta să descoperim toate ingredientele din alimente.
Ce conține pâinea de pe rafturile magazinelor
"Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu", spune Sorin Mierlea.
InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România. 50 de produse au făcut obiectul studiului.
Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:
Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:
Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:
-
Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
-
Amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 7 și 69.4% din compoziție.
Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:
-
14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compoziție
-
4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%
-
4% din produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%
Din punct de vedere al tipului de faina: 44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:
-
Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
-
Făina de tip 1250 se regăsește în compoziția a 22, 72% din produse;
-
Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
-
Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
-
Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
Din punct de vedere al pasteurizării:
-
16% din produse au menționat ca sunt pasteurizate.
Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:
-
66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.
Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. In articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union”.
De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:
-
50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:
-
8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
-
4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
-
14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
-
24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
-
50% din produse nu au în compoziție E-uri.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:
-
60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300);
-
48% dintre produsele studiate au avut în componență acid sorbic (E200);
-
40% dintre produsele studiate au avut în componență propionat de calciu (E282).
E-uri, Nr. de produse în care acestea sunt prezente
-
E300 Acid ascorbic, 15 (60%)
-
E200 Acid sorbic, 12 (48%)
-
E282 Propionat de calciu, 10 (40%)
-
E472e Esteri ai acizilor mono si diacetiltartrici cu mono si digliceridele acizilor grasi, 3 (12%)
-
E471 Mono si digliceride ale acizilor grasi, 3 (12%)
-
E412 Guma guar, 1 (4%)
-
E322 Lecitine din soia, 1 (4%)
-
E300 Acid citric, 1 (4%)
-
E450 Difosfat sodic, 1 (4%)
-
E304 Palmitat de L ascorbil, 1 (4%)
Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine
-
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.
-
Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
-
Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
-
Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor -
Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
-
Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
-
Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g
Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:
-
Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g si 7g
2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor -
Cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1g si 2.3g
2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare