Reprezentanții InfoCons au explicat care sunt substanțele care se găsesc în produsele lactate pe care le cumpărăm zilnic de pe rafturile magazinelor.
”Produsele lactate reprezintă o parte importantă a alimentației umane, furnizând proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, în afară de nutrienți, aceste produse pot conține și diverse substanțe chimice, care pot fi naturale sau adăugate în timpul procesului de producție. Iată câteva dintre aceste substanțe și rolul lor în produsele lactate:
1. Lactoză: Unul dintre cei mai importanți carbohidrați din lapte este lactoza, sau zahărul din lapte. Este formată din două molecule, glucoză și galactoză, și este responsabilă pentru gustul dulce caracteristic al laptelui.
2. Grăsimi: Produsele lactate conțin grăsimi, care pot varia în funcție de tipul de produs și de procesul de producție. Grăsimile din lapte includ acizi grași saturi, nesaturați și trans, care pot influența gustul și textura produselor lactate.
3. Proteine: Cele două principale proteine din lapte sunt cazeina și proteina zerului. Acestea furnizează aminoacizi esențiali necesari pentru creștere și întreținerea țesuturilor.
4. Vitamine și Minerale: Laptele și produsele lactate sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, cum ar fi calciul, vitamina D, vitamina B12 și riboflavina. Aceste substanțe nutritive contribuie la sănătatea oaselor, funcționarea sistemului imunitar și metabolismul energetic.
5. Conservanți și Aditivi: Unele produse lactate pot conține conservanți sau aditivi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea sau textura lor, sau pentru a prelungi durata de valabilitate. Printre aceștia se numără antioxidanții, emulsificatorii și stabilizatorii”, scriu reprezentanții InfoCons pe o rețea socială.
Directorul ICA: ”Asta ne duce la pieire!”
Și Alexandru Cîrîc directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a explicat, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, ce conțin iaurturile din magazine.
”Din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către pieire. Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a spus directorul ICA.
”Am făcut o testare cu studenții de anul 3 și le-am dat mai multe tipuri de iaurt. Un iaurt produs în stil clasic, un iaurt extrem de industrial și un iaurt undeva pe medie produs de un producător mic, care respectă totuși niște rețete.
Cu o singură excepție, într-o grupă de 17 studenți, o singură excepție, toată lumea s-a dus către iaurtul industrial. Care nu mai este chiar iaurt, este un produs din lapte, nu este falsificat pe partea aceasta, însă gustul tradițional nu mai este acel gust. Devine foarte cremos, se adaugă lucruri în el care să îl țină cremos, pentru că noi vrem ca iaurtul, atunci când întoarcem borcănelul, să stea în borcan. Așa cere consumatorul, drept pentru care producătorul ne dă un iaurt care stă în borcan. Nu contează că are gelatină, alginat, sau alți aditiv. Pentru că noi cerem asta. Atât timp cât noi cerem asta, vom avea ceea ce cerem”, a mai spus Alexandru Cîrîc în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.