Coreea de Nord are deja suficient plutoniu pentru a fabrica zece bombe nucleare, a estimat miercuri Seulul, la zece zile după ce Phenianul a avertizat cu privire la iminenţa unui test cu rachetă balistică intercontinentală, informează AFP.
Mulţi experţi sunt de părere că Phenianul, care a realizat două teste nucleare şi zeci de tiruri de rachete în 2016, ar urma să-şi sporească eforturile în 2017 pentru a-şi atinge obiectivul: cel de a putea să lanseze o bombă nucleară pe teritoriul continental american.
Specialiştii au opinii diferite în ceea ce priveşte nivelul la care au avansat programele ştiinţifice nord-coreene, însă recunosc la unison că Phenianul a avansat foarte mult în acest domeniu după instalarea la putere a lui Kim Jong-un, după decesul tatălui său Kim Jong-il, în decembrie 2011.
Miercuri, Ministerul Apărării al Coreei de Sud a afirmat că, la sfârşitul lui 2016, Phenianul deţinea probabil 50 de kilograme de plutoniu de "calitate militară", calitate suficientă pentru a fabrica 10 bombe, în timp ce în urmă cu opt ani deţinea 40 de kg.
Într-un raport bianual, ministerul estimează că Phenianul are de asemenea o capacitate "considerabilă" de producţie de arme ce folosesc uraniu îmbogăţit.
În iunie, Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, a estimat că Phenianul avea la acea dată până la 21 de potenţiale bombe nucleare, însumându-le pe cele pe bază de uraniu şi de plutoniu. Estimarea ISIS la sfârşitul lui 2014 era de 10-16 bombe.
Coreea de Nord şi-a sporit producţia de plutoniu, relansând, potrivit Ministerului Apărării sud-coreean, reactorul de cinci megavaţi de la Yongbyon, care a fost închis în 2007, în cadrul unui acord ce prevedea dezarmare în schimbul ajutorului umanitar.
Însă Coreea de Nord a început lucrări de renovare la sit după cel de-al treilea test nuclear al său, în 2013.
Kim Jong-un a afirmat în timpul discursului său de Anul Nou că ţara sa se află "la ultimele etape înainte de un test cu rachetă balistică intercontinentală".