Antena 3 CNN Actualitate Ce buget lasă Guvernul Cioloş viitorului Executiv

Ce buget lasă Guvernul Cioloş viitorului Executiv

Guvernul condus de Dacian Cioloş a realizat un proiect de buget pentru anul viitor, pe care îl va lăsa spre aprobare succesorilor de la Palatul Victoria, proiect în care au fost introduse reducerile de taxe prevăzute de Codul Fiscal, dar şi majorarea pensiilor cu 5,2%, scrie adevarul.ro.

Executivul condus de Dacian Cioloş a elaborat un draft al bugetului pentru anul următor, care prevede venituri totale de 243,3 miliarde de lei şi cheltuieli totale de 267,2 miliarde de lei, ceea ce va menţine deficitul bugetar sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Sarcina aprobării bugetului pe 2017 va reveni însă Guvernului desemnat după alegeri.

Bugetul este fundamentat pe o creştere reală a Produsului Intern Brut estimată la 4,3%, până la o sumă efectivă de 807,4 miliarde de lei, comparativ cu 758,5 miliarde de lei anul acesta. În proiectul de buget pentru anul 2017 au fost incluse şi măsurile din Codul Fiscal prevăzute să intre în vigoare la 1 ianuarie – reducerea TVA de la 20% la 19%, eliminarea supraaccizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburanţi, eliminarea taxei pe construcţiile speciale – toate cu un impact bugetar de 6,5 miliarde de lei.

De asemenea, în proiectul bugetului de stat pe 2017 a fost inclusă şi majorarea pensiilor. Ca urmare a majorărilor salariale de anul acesta, care vor ridica şi nivelul salariului mediu pe ţară, vor creşte şi pensiile de la începutul anului viitor. Şi pentru pensile speciale alocarea bugetară se majorează cu jumătate de miliard de lei, la 6 miliarde de lei. Cheltuielile totale cu asistenţa socială, care includ pensile, dar şi alte alocaţii, sunt majorate faţă de anul acesta cu 3,4 miliarde de lei, la 84,1 miliarde de lei.

Alte 3 miliarde de lei în plus faţă de 2016 va cheltui statul anul viitor şi pentru personalul angajat în structurile publice. La capitolul investiţii este prevăzută, de asemenea, o majorare a cheltuielilor, de la 38,4 miliarde de lei, în 2016, la 42,2 miliarde de lei anul viitor, potrivit proiectului de buget elaborat de minister.

Pentru a face loc acestor creşteri de cheltuieli, transferurile către fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor creşte în 2017 cu doar 0,4 puncte procentuale din contribuţiile la sistemul public, nu cu 0,9 puncte cum era prevăzut. Astfel, se decide din nou să se amâne recuperarea diferenţelor de transfer acumulate în anii anteriori din aceleaşi considerente bugetare.

Contribuţiile la pensii private nu vor ajunge nici anul viitor la nivelul maxim de 6 puncte prevăzut în lege. La finele lui 2015, Guvernul amânase până în 2017 termenul până la care contribuţiile la fondurile private de pensii urmau să ajungă la 6 puncte procentuale, contribuţia avansând, în 2016, cu doar 0,1 puncte, nu cu 0,5 puncte cum era prevăzut iniţial.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile