Antena 3 CNN Be EU Ce beneficii aduce României portofoliul de comisar pentru muncă din CE. Tudose: „Suntem mai puternici şi recunoscuţi ca o ţară stabilă"

Ce beneficii aduce României portofoliul de comisar pentru muncă din CE. Tudose: „Suntem mai puternici şi recunoscuţi ca o ţară stabilă"

de Claudia Popovici    |   

Mihai Tudose, europarlamentar şi vicepreședinte al Comisiei de Securitate şi Apărare din Parlamentul European, a explicat, în cadrul emisiunii BeEU de la Antena 3 CNN, ce beneficii aduce României portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie, atribuit Roxanei Mînzatu, care de asemenea ocupă şi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.

"Începând cu prima atribuție din portofoliu, cel pentru Muncă, începând de la salariul minim european tot ce înseamnă piaţa muncii este foarte important. Noi avem pași mari de făcut şi trebuie şi trebuie să-i facem repede în ceea ce privește protecţia socială şi piaţa muncii care este cea care influențează până la urmă tot mecanismul economic. Este foarte important pentru România. De asemenea, partea de competenţe, de creştere a calității muncii pentru competivitate este foarte importantă şi ea.

Avem un vicepreședinte executiv în Comisie (n.r Roxana Mînzatu) care poate influența sau de care se ţine cont în celelalte decizii. Avem un partener de discuție România, în cadrul Comisiei care poate să fi un avocat foarte bun al intereselor şi specificului României.

Suntem mai puternici, suntem recunoscuți ca o ţară stabilită, am demonstrat asta, care nu o ia razna faţă de interesele Europei, faţă de stabilitate, mai ales acum când estul este cea mai „interesantă" parte a Europei, avem o relevanță strategică, pe care nici nu avem voie să o ignorăm, trebuie să o jucăm, dar şi toată Europa şi NATO şi această parte a lumii care este cu ochii pe noi pentru că suntem un jucător important", a spus Mihai Tudose pentru Antena 3 CNN. 

România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin:

  • vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii -  Roxana Mînzatu,
  • vicepreședinte al Parlamentului European -  Victor Negrescu,
  • președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională - Dragoș Benea. 

Roxana Mînzatu, interviu exclusiv pentru Antena 3 CNN, după numirea în funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Roxana Mînzatu a dat primele declarații marți, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN, după ce a fost desemnată în funcțiile de vicepreședinte în Comisia Europeană și de comisar european. Aceasta a spus că portofoliul României în CE aduce acces la fonduri europene masive, esențiale pentru sprijinul social, combaterea sărăciei energetice și dezvoltarea competențelor. Cu o alocare de 143 de miliarde de euro din Fondul Social European, acest portofoliu va finanța programe precum voucherele Sprijin pentru România, cardurile de energie și inițiative educaționale precum Erasmus.

Acest portofoliu de vicepreședinte în Comisia Europeană pentru România înseamnă și bani mulți din fonduri europene de care românii vor beneficia.

„20% din totalul bugetului multianual al Uniunii Europene. Vorbim de Fondul Social European, un fond care în România a însemnat voucherele Sprijin pentru România, acei 250 de lei din două în două luni pentru a ajuta familiile nevoiașe, cardurile pentru energie, compensarea pentru creșterea prețurilor la energie, toate programele care înseamnă analize medicale gratuite pe principalele patologii care afectează românii. Start-up Nation, finanțat și va fi finanțat în continuare cu acest program.

Programul Masa Caldă pentru copiii aflați în situația de risc social. Și multe alte proiecte au fost susținute din acest fond. 143 de miliarde de euro este alocarea pe care portofoliul social o include. O să avem și fondul social pentru climă, care înseamnă bani care vor veni din 2026 încolo pe ceea ce înseamnă combaterea sărăciei energetice, și, de asemenea, celebrul program Erasmus, prin care tinerii reușesc să studieze în alte state membre, în alte universități și avem multe alte componente care sunt reprezentative pentru libera circulație în Uniunea Europeană. În plus, legiferarea este importantă în acest portofoliu.

Avem exemplul pe care Nicolas Schmit deja l-a adus în fața românilor, directiva privind salariul minim adecvat. România a transpus salariul minim adecvat, este o inițiativă venită din acest portofoliu. Noi vom continua să lucrăm în această direcție. Tot ceea ce înseamnă drepturi sociale, inclusiv ne vom uita la ceea ce înseamnă pensiile pe care europenii trebuie să le primească. Iar, în condiții de mobilitate, sunt termene legiferate de acest portofoliu și partea de competență, foarte important că a venit din acest portofoliu, pentru că avem deficit pe piața forței de muncă, ne uităm către noi industrii, dar cu cine lucrăm? Cu oameni. Este deci foarte important să reținem că tot ceea ce Ursula von der Leyen a prezentat, competitivitatea Uniunii Europene relansată se bazează 100% pe oameni, pe investiții în oameni și pe protejarea nivelului de trai al tuturor cetățenilor europeni”, a explicat Roxana Mînzatu, pentru Antena 3 CNN. 

Subiecte în articol: mihai tudose Roxana Mânzatu
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile